Subscribe Twitter

vrijdag 18 mei 2018

Oesterzwammen gekweekt op koffiedik

De komende weken verkoopt Albert Heijn verse oesterzwammen gekweekt op koffiedrab in AH Gelderlandplein XL. In samenwerking met paddenstoelenleverancier GRO | Green Recycled Organics wil Albert Heijn een stap maken in het verduurzamen van de voedselketen en experimenteren hoe de klant hierop reageert.

Het circulaire principe werkt als volgt: het koffiedik wordt opgehaald uit een AH winkel, in grote tunnels staan honderden blokken stro met koffiedik, kalk en schimmelsporen. Na een paar weken doorgroei van het substraat wordt vervolgens de temperatuur verlaagd en ontstaat er een herfstachtig klimaat. Dan schieten de oesterzwammen uit de grond, zonder enig toedoen van bestrijdingsmiddelen. Als het experiment slaagt, wordt er gekeken naar opschaling van het ophalen van koffiedrab uit meer AH winkels en zullen er in meer AH winkels op koffie geteelde oesterzwammen verkrijgbaar zijn.

Oesterzwammen staan bekend als ware smaakmakers in de keuken. De vlezige structuur van de ‘zwam’ maakt ze ook een geschikt alternatief voor vlees. Ze zijn bovendien gezond, calorie- en vetarm én rijk aan mineralen, vitaminen en vezels.

0 reacties:

Een reactie posten