Subscribe Twitter

donderdag 10 mei 2018

Nederlandse Breidagen in Rijswijk

Voor de vierde maal vinden de Brei- en Haakdagen plaats in de Broodfabriek in Rijswijk (ZH). Sinds 2015 keert dit evenement, welke tweemaal per jaar wordt georganiseerd, in het voorjaar terug naar Rijswijk. Breien en haken blijven onverminderd populair. Als trend ziet de organisatie dat het breien serieuzer wordt, breiers hebben meer oog voor goede garens en mooie patronen. In het haken maakt men gebruik van meer toepassingen en worden de grenzen van het kleding haken opgezocht.

Op vrijdag 11 mei en zaterdag 12 mei zullen zo’n 80 nationale en internationale winkels aanwezig zijn met hun winkel. Daar zijn alle soorten garens te koop, van eenvoudige katoen tot mohair en alpaca, organische wol en Fair Trade uit Zuid-Afrika. De gebruikte patronen zijn ook volop verkrijgbaar, losse patronen of mooie vormgegeven boeken. Op het moment zijn boeken en magazines uit het buitenland populair, met name uit de Scandinavische landen.

Een ware rage is ontstaan in het verven van wol of garens. Diverse standhouders zijn hiermee bezig, voor sommige is het hun specialisatie en is het tevens het enige product dat ze verkopen. Voor anderen is het een aanvulling op hun bestaande assortiment. Echter, er zijn vele verschillende technieken in het verven en zoals het in de kunstwereld ook werkt, de verver moet zijn/haar eigen stijl ontwikkelen, en dat kost tijd. Op de breidagen zijn een diversiteit in verven en stijlen zichtbaar. Wat voor de bezoeker goed is om te zien, zij hebben immers keuze en kunnen gaan breien en haken met kleuren die bij hen past. Bovendien worden deze hand geverfde garens niet in grote hoeveelheden gemaakt dus elk werkstuk is uniek. Hand geverfde wol is o.a. te zien bij Sidispinnt uit Zwitserland, Das Mondschaf uit Duitsland, Debonnaire Yarns uit Engeland, Wol met Verve, Textielwerk en Schaap & Draak uit Nederland.

0 reacties:

Een reactie posten