Subscribe Twitter

vrijdag 21 juli 2017

Begrip superfood is verzonnen

Superfoods als gojibessen, chiazaad of Açaibessen: het is overhyped en veel te duur voor wat het is. Dat vindt Veronique Leysen, de bezielster achter Maurice Coffee & Knits. “Ik begrijp dat mensen gezond willen leven, maar doe gewoon normaal. Eten moet plezant blijven.”

In haar uitspraak krijgt Leysen gelijk van diëtist bij het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) Axel Stas. “Superfood: dat bestaat niet. Het is een door marketing gecreëerd begrip”, legt hij uit. “De voedingsmiddelen die deze term opgeplakt krijgen, vaak bessen en zaden, bevatten een hoog gehalte aan bepaalde stoffen die je lichaam nodig heeft. Maar dat is het dan ook. Mensen grijpen nu naar pakweg gojibessen om extra positieve effecten op hun lichaam te bekomen, terwijl andere voedingsmiddelen even gezond zijn.”

Op zich is er niets mis met het eten van chiazaad of gojibessen, zegt Stas. “Wanneer je je enkel op deze superfoods gaat focussen, loop je het risico dat je een eenzijdig eetpatroon aanneemt. Dit levert misschien een overvloed van een bepaalde voedingsstof op, maar leidt dan weer tot tekorten van andere voedingsstoffen. Bovendien betaal je er veel geld voor, terwijl gewone gezonde voeding exact hetzelfde effect heeft. Wij zullen deze superfoods dus nooit opnemen in onze dieetadviezen. Het is een onnodige meerkost”, zegt hij.

“Mensen grijpen gewoon graag naar een kant-en-klare oplossing die in een keer al hun gezondheidsproblemen rechttrekt. Maar die oplossing bestaat nu eenmaal niet. Eet je alles met mate en in de juiste verhoudingen, dan ben je pas echt gezond bezig. Alleen klinkt dat nu eenmaal net iets minder baanbrekend.”

In dat advies kan Leysen zich volledig vinden. De Antwerpse onderneemster werkt momenteel aan haar eigen kookboek. Daarop kan ze haar liefde voor lekker eten volledig botvieren. “Ik eet gewoon heel graag en voor mij is het belangrijkste met eten te kunnen bezig zijn, zonder telkens te moeten tellen hoeveel calorieën er in mijn maaltijd zitten”, vertelt ze.

0 reacties:

Een reactie posten