Als je op zoek bent naar een nieuwe koekenpan, kun je bijna niet om het stempel ‘PFOA-vrij’ heen. Het staat op bijna elke verpakking en het klinkt goed, maar wat betekent het eigenlijk? Weinig, zeggen experts tegen Radar. PFOA is namelijk al jaren verboden. Het zegt dus niets over de aanwezigheid van andere schadelijke stoffen in je pan met anti-aanbaklaag.
PFAS is de afkorting voor poly- en perfluoralkylstoffen, waar duizenden varianten van zijn. Ook PFOA is hier een van. De materialen hebben handige eigenschappen: ze zijn water-, vet- en vuilafstotend. Ideaal voor de coating van onder meer koekenpannen dus. Maar hoewel ze handig zijn, kleven er grote nadelen aan PFAS.
Allereerst breken de stoffen moeilijk af. Ze worden daarom ook wel ‘forever chemicals’ genoemd. Bij de productie van de stoffen ontstaat bovendien afval dat gedumpt wordt in de natuur - daarvoor hebben fabrikanten ook in Nederland een vergunning.
Het komt zo in onze voedselketen. Vissen nemen de stoffen op, en via het grondwater komen ze ook in andere voedingsbronnen. We krijgen in Nederland hierdoor teveel PFAS binnen, concludeerde het RIVM in 2021.
dinsdag 18 oktober 2022
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
0 reacties:
Een reactie posten