HAK is dit oogstseizoen volledig overgestapt op de biologische teelt van sperziebonen. Hiermee zet de groente- en peulvruchtenfabrikant de volgende stap in het behalen van de biologische ambitie, die het bedrijf vorig jaar succesvol aftrapte met rode bieten. De biologische sperziebonen van HAK liggen dit najaar in de supermarkt en vervangen de regulier geteelde variant. Later dit najaar volgen ook biologische boerenkool en zuurkool.
De overstap markeert voor de groente- en peulvruchtenfabrikant de volgende mijlpaal in het behalen van hun biologische doelstellingen. HAK wil per 2027 al haar lokale groenten en peulvruchten biologisch telen, wat 85% van het volume is. Na de biologische boerenkool en zuurkool later dit najaar, is HAK van plan om in 2025 ook spinazie, velderwten en tuinbonen biologisch te telen.
De biologische sperziebonen worden dit seizoen onder andere in Noord-Brabant geteeld. Ondanks het natte voorjaar is de teelt goed verlopen, met zowel een geslaagde opbrengst als goede kwaliteit. De mechanische onkruidbestrijding heeft ook efficiƫnt gewerkt, wat belangrijk is in de biologische landbouw waar chemische bestrijdingsmiddelen niet worden gebruikt. Een extra voordeel van de sperzieboon is dat het een vlinderbloemig gewas is, wat betekent dat het stikstof uit de lucht kan binden en zo de bodem verrijkt. Dit maakt het een duurzame keuze voor de bodemvruchtbaarheid.
Om de brede beweging naar innovatie, duurzame landbouw verder te stimuleren, heeft HAK afgelopen zomer de eerste Proefboerderij geopend: een plek waar experimenten plaatsvinden op het gebied van duurzame landbouw, robotisering en digitalisering in samenwerking met de teler. Daarnaast doet HAK op de Proefboerderij onderzoek naar de lokale en biologische teelt van groente- en peulvruchtensoorten, zoals biologische velderwten, tuinbonen, boerenkool op stronk en rode kool. HAK test hiermee of gewassen die normaal alleen in specifieke regio’s worden geteeld ook in andere regio’s verbouwd kunnen worden, wat de ervaringen van de teler zijn en of de risico’s beter gespreid kunnen worden.
maandag 16 september 2024
HAK stapt over op biologische sperziebonen
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
0 reacties:
Een reactie posten