Pages

Subscribe Twitter

dinsdag 19 maart 2024

Satellietmaaier zorgt voor strakke randjes

Husqvarna, uitvinder van de robotmaaier, presenteert in het voorjaar van 2024 twee geavanceerde automowers voor particuliere tuinen: 310E NERA en 410XE NERA. De maairobots zijn voorzien van de nieuwe, baanbrekende EdgeCut-technologie en een grensdraad is niet nodig omdat ze werken met EPOS-satelliettechnologie. Daarnaast hebben ze ze handige functies zoals Rewilding Mode en egelbescherming.

De nieuwe EdgeCut-technologie van Husqvarna zorgt ervoor dat de nieuwe NERA automowers het gazon tot in de puntjes maaien. Op het moment dat de maaier de gazongrens heeft bereikt, draaien de robots met hun achterkant naar de rand. Daar zit een kleinere maaischijf die de graskantjes kortwiekt. Het resultaat is dat een grastrimmer niet meer nodig is.

Bij de installatie van de meeste maairobots wordt het gazon normaal gesproken begrensd met een draad. Die zorgt ervoor dat er binnen het gemarkeerde gebied wordt gemaaid. De NERA automowers kunnen echter ook zonder draad aan de slag: met virtuele grenzen. Die worden ingegeven via EPOS-technologie. Via een zogenoemd referentiestation communiceert de maaier met een satelliet. Die is in staat om tot 2 centimeter nauwkeurig de vorm van het gazon te identificeren. Maaien zonder grensdraad heeft voordelen. Zo loop je tijdens het verticuteren of beluchten van het gazon geen enkel risico dat het draad beschadigd.

De 410XE NERA is voorzien van een radartechnologie die de maaier helpt om rond objecten op het gazon te navigeren. Beide nieuwe NERA-modellen hebben handige functies als Rewilding Mode en egelbescherming. Met de eerste laat je eenvoudig een deel van het gazon ongemaaid zodat het kan verwilderen om zo een belangrijke bijdrage te leveren aan de biodiversiteit. In een verwilderd gazon kunnen bijen, vlinders en andere bestuivers terecht voor nectar. De egelbescherming zorgt ervoor dat de automower alleen overdag maait. Daarmee kunnen nachtdieren als egels zorgeloos tijdens de nacht en de schemering over het gazon bewegen.

De Husqvarna automower 310E NERA en 410XE NERA zijn aan te sturen via smartphone, tablet en spraakbediening. Beide modellen zijn geschikt voor een gazon tot 1.000 m2 met een glooiing van maximaal 35 procent.

Husqvarna automower 310E NERA is verkrijgbaar voor 2.249 euro en de 410XE voor 2.749 euro. De EPOS plug-in kit inclusief referentiestation kost 749 euro.

0 reacties:

Een reactie posten