Pages

Subscribe Twitter

woensdag 22 maart 2023

'Zon is weer krachtig genoeg voor vitamine D'

Komende tijd kunnen we aan het begin van de middag weer vitamine D op doen. Tussen 12 en 14 uur bereikt de zon op veel plaatsen weer (afgerond) zonkracht 3. Daarmee is de zon krachtig genoeg om vitamine D aan te maken.

Uit onderzoek is gebleken dat je vanaf zonkracht 3 vitamine D aanmaakt. Na de winter neemt een ongewende huid de zonnestraling gemakkelijk op en is vanaf zonkracht 2,5 al een effect merkbaar. Bij deze zonkracht bereikt UV-B-straling het aardoppervlak en deze straling is verantwoordelijk voor de aanmaak van vitamine D. Door UV-B-straling kan onze huid ook verbranden, maar bij zonkracht 3 gebeurt dit nog niet zo snel.

Alleen tussen 12 en 14 uur is de zon komende week krachtig genoeg voor de aanmaak van vitamine D. Zodra de zomertijd ingaat wordt dit tussen 13 en 15 uur. Naarmate de lente vordert wordt deze periode waarin je vitamine D op kan doen steeds langer. Doordat de zon hoger aan de hemel komt en krachtiger wordt zal vitamine D sneller worden aangemaakt. Het risico op verbranden stijgt daarbij ook. Rond de langste dag van het jaar kan een lichte huid al na 5-15 minuten verbranden.

0 reacties:

Een reactie posten