Subscribe Twitter

woensdag 21 juni 2017

Energiedrank bijzonder slecht voor gebit

Zuren in frisfrank en vruchtensap zijn de grootste veroorzakers van tanderosie. Vooral energiedrank, appelsap en sinaasappelsap zijn erg schadelijk voor het gebit. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Voor de Gezondgids van juni liet de Consumentenbond in een laboratorium 25 dranken beoordelen en deelde ze in in categorie├źn van niet erosief tot erg erosief. Bij tanderosie lost het glazuur van tanden en kiezen op, wat het gebit gevoelig en broos maakt. Niet het koolzuur in dranken, maar de voedingszuren zoals citroenzuur kunnen tanderosie veroorzaken.

Al zijn dranken zoet, ze bevatten vrijwel altijd voedingszuren. Van de onderzochte dranken blijken onder andere alcoholvrij bier en bruisend water met of zonder smaakje matig erosief. Koffie, gewone thee, melk en water met schijfjes citroen zijn bijvoorbeeld helemaal niet erosief.

Tanderosie wordt veroorzaakt door een samenspel van factoren en vergaande tanderosie is nauwelijks te behandelen. Het voedingsmiddel zelf speelt een rol, maar ook hoe er gegeten en gedronken wordt en persoonlijke factoren. Voor het onderzoek werden voornamelijk A-merken getest. Soortgelijke dranken met vergelijkbare ingredi├źnten scoren waarschijnlijk hetzelfde

0 reacties:

Een reactie posten