Subscribe Twitter

dinsdag 14 maart 2017

Nederlander verknocht aan stukje vlees

Eind januari bracht het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een rapport uit over de eetgewoonten van Nederlanders. We moeten minder vlees eten, want dat is beter voor zowel onze gezondheid als het milieu. Ook eten nog steeds maar liefst negen van de tien Nederlanders te weinig groenten en fruit. Om inzicht te krijgen in de houding van Nederlanders ten opzichte van het eten van (minder) vlees en (meer) groenten, deed Kantar TNS in opdracht van HelloFresh onderzoek onder 1.000 respondenten. Hieruit blijkt dat ons land veel waarde hecht een stukje vlees op het bord. Bijna de helft (45%) eet iedere dag vlees en bijna veertig procent van de vleeseters ziet de voordelen van minder vlees eten niet in. De helft van de vleesliefhebbers vindt een gerecht zonder vlees of vis saai en één op de vijf denkt dat zij met een vleesloos gerecht voedingsstoffen tekort komen. De meerderheid is bovendien in de veronderstelling dat zij voldoende groenten (87%) en fruit (65%) eten.

Bijna 70 procent van de vleeseters zegt gehecht te zijn aan een stukje vlees op het bord. Zo vindt driekwart van hen een barbecue of een stamppot zonder vlees niet compleet en is de meerderheid ervan overtuigd dat de mens van nature een vleeseter is. 45 procent geeft dan ook aan iedere dag van de week vlees te eten en hetzelfde percentage is van mening dat dit ook gezond is. Toch is de gemiddelde vleesconsumptie van Nederlanders op dit moment volgens het RIVM zo'n 100 gram per dag en dat is ten opzichte van wat het Voedingscentrum voorschrijft (500 gram per week) nog zo'n 40 procent teveel. Dat heeft niet alleen gevolgen voor het klimaat, maar brengt ook risico's voor de gezondheid met zich mee.

Het lijkt erop dat mannen grotere vleesliefhebbers zijn dan vrouwen. Waar de helft van de mannen iedere dag vlees eet, is dat bij vrouwen minder het geval (39%). Het zijn dan ook vooral de mannen die van mening zijn dat elke dag een stukje vlees eten goed is voor de gezondheid. Voor de helft van hen is vlees bij een traditioneel Hollands aardappel-groente-vleesgerecht (AVG'tje) het belangrijkste onderdeel; bij vrouwen betreft dit 32%. En waar twee derde van de vrouwen gelooft dat er voldoende alternatieven zijn om lekker en voedzaam vegetarisch te koken, heeft de helft van de mannen daar minder vertrouwen in. De vleesetende man (61%) vindt een gerecht zonder vlees of vis ook beduidend minder lekker dan vrouwen (42%). Tot slot vindt een kwart van de heren het een afknapper als hun date vegetarisch blijkt te zijn en 78% drinkt liever nooit meer een biertje dan dat zij vlees eten opgeven. Vrouwen (68%) geven liever snoep op dan dat ze nooit meer vlees eten.

Top 10 favoriete stukjes vlees:
1. Kipfilet: 20%
2. Biefstuk: 15%
3. Rundergehakt (balletjes): 5%
4. Kippendij: 4%
5. Ossenhaas: 4%
6. Stoofvlees: 4%
7. Varkenshaas: 3%
8. Varkenskarbonade: 3%
9. Gebraden hele / halve kip: 3%
10. Sukadelap: 3%

0 reacties:

Een reactie posten