Subscribe Twitter

vrijdag 1 maart 2013

Nieuw apparaat voorkomt kriebeltrui


Schoenen (of schoen- sokcombinaties) waar je geen blaren in krijgt, scheren zonder branderige wangen, kleren die niet kriebelen, koffiekopjes die niet meer uit je handen glijden, touchscreens van telefoons te bedienen met vochtige handen, badkamervloeren zonder uitglijden (ook niet als er zeep onder je voeten zit). Met de kennis die het kleine nieuw uitgevonden apparaat RevoltST oplevert, zijn dit voorbeelden van problemen die in de nabije toekomst opgelost kunnen zijn. Noor Veijgen ontwikkelde het apparaat op de Universiteit Twente in samenwerking met TNO.
Het apparaat RevoltST is door Noor Veijgen tijdens haar promotieonderzoek ontwikkeld. Het is een geheel nieuwe vinding. Op dit moment gebruiken onderzoekers de RevoltST, maar er is belangstelling vanuit het bedrijfsleven. Zo kan het bijvoorbeeld gebruikt worden voor een goed persoonlijk advies bij huidverzorgingsproducten. Tevens zijn onderzoekers op het gebied van huid (bijvoorbeeld voor scheerapparaten, schoen-sok combinaties, textiel van ziekenhuisbedden) geïnteresseerd, want voor hen is het een nuttig meetapparaat.
Hydratatie en huidtemperatuur
De RevoltST is een klein (106 x 69 x 39 mm) apparaat en erg licht (minder dan 250 gram) en het is in staat om draadloos te meten. Het cilindrisch contact materiaal (├ś 20 mm, 10 mm lang) wordt gemonteerd in het apparaat en kan worden uitgevoerd in een materiaal naar keuze. De cilinder maakt een draaiende beweging over de huid. Met dit type beweging tussen de huid en contactmateriaal is het mogelijk om het effect van de afgelegde weg op de gemeten wrijving te bepalen en de snelheid is constant over het contactoppervlak. De meetsignalen worden gedigitaliseerd met een ingebouwde signaalomzetter en de gegevens worden opgeslagen op het interne geheugen in het apparaat. De behuizing van de RevoltST is vervaardigd van ABS en er is zorgvuldig aandacht besteed aan de uitstraling.

0 reacties:

Een reactie posten