Een gebrek aan tijd is voor veel jongvolwassenen de belangrijkste reden om geen gezonde maaltijd te bereiden. Uit onderzoek dat HAK liet uitvoeren onder jongeren tussen de 16 en 27 jaar blijkt dat 70% van hen niet dagelijks kookt. Ze willen wel gezond eten, maar ploffen eerder met noodles of een afbakpizza op de bank. En dat gaat ten koste van de goede intenties: bijna de helft van de jongeren kiest vier dagen per week voor een snelle, vaak minder voedzame maaltijd.
Zelf een gezonde maaltijd bereiden blijkt een uitdaging voor Gen Z. Slechts 33% van hen maakt dagelijks zelf de lunch klaar en nog minder kookt dagelijks het avondmaal (30%). Tijdgebrek is daarbij de grootste spelbreker. Daarnaast heeft Generatie Z een ander eetpatroon dan eerdere generaties. In plaats van vaste eetmomenten zoals ontbijt, lunch en diner, eten veel jongeren wanneer ze honger hebben. De helft van hen eet liever kleinere porties verspreid over de dag.
En als de trek toeslaat, telt vooral dat een maaltijd goed vult (71%) en snel klaar is. De helft vindt het belangrijk dat voeding makkelijk mee te nemen is.
50% van de ondervraagde jongeren wil wel graag gezond eten, en drie op de vijf zegt zich ook beter te voelen bij een gezonde leefstijl. Toch staat gezondheid niet bovenaan de prioriteitenlijst van Gen Z, gemak is veel belangrijker. Een meerderheid van de Gen Z’ers (60%) geeft aan dat ze gezonder zouden eten als dit makkelijker was.
Onder tijdsdruk wordt de wil om gezond te eten kleiner. Zo geeft 54% van de jongeren aan dat voedingswaarde minder belangrijk wordt zodra er weinig tijd is om te koken. De keuze valt dan eerder op maaltijden als instant noodles of een afbakpizza. Afhalen of bestellen is ook populair, een kwart van de Gen Z’ers doet dit wekelijks en één op de tien zelfs meerdere keren per week.
dinsdag 11 november 2025
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)

0 reacties:
Een reactie posten