Pages

Subscribe Twitter

dinsdag 4 februari 2025

Geen pesticiden door verwijderaars?


Je ziet ze geregeld voorbijkomen: waarschuwingen over de veiligheid van voedingsproducten, omdat ze te veel bacteriën of bestrijdingsmiddelen blijken te bevatten. Dat wil je natuurlijk niet op je bord. Wat zou het dan fijn zijn als er een apparaatje bestaat waarmee je je fruit en groenten in een handomdraai ‘pesticidenvrij’ kan maken.

Dat beloven fabrikanten van zogeheten ‘pesticidenverwijderaars’. Vier experts nemen deze apparaten voor Kassa onder de loep.

De kleine apparaatjes koop je in verschillende prijsklassen, variërend van zo’n 20 tot 100 euro. Ze claimen je fruit en groenten schoon te krijgen door middel van een proces dat elektrolyse wordt genoemd. Maar hoe werkt dat precies? Chemici Mimi, Lotte en Noor van de Universiteit van Amsterdam gaan ermee aan de slag.

Door het apparaatje in een bak met water te plaatsen, een snufje zout toe te voegen en daar een klein beetje stroom van een zeer laag wattage op te zetten ontstaat een chemische reactie. Dit creëert chloor, wat niet anders is dan het chloor dat je gebruikt om de WC mee schoon te maken. Het fruit ligt op deze manier dus te weken in een badje met chloor.

IJsbrand Velzeboer legt uit waarom hij daar een hard hoofd in heeft. 'Heel veel gewasbeschermingsmiddelen zijn middelen die helemaal doordringen door de hele vrucht heen. Bijvoorbeeld om hartrot te voorkomen. Dan kun je wassen of schillen wat je wil, maar gebeurt er helemaal niks'. Het enige effect dat het ontstane chloorbadje volgens Velzeboer heeft, is een desinfecterende werking voor eventuele bacteriën die aan de buitenkant van het fruit zitten. Al kun je het fruit dan net zo goed onder de kraan afwassen.

0 reacties:

Een reactie posten