Pages

Subscribe Twitter

woensdag 27 december 2023

Zoete smaakjes vapes verleden tijd

Vanaf 1 januari 2024 mogen e-sigaretten met een smaakje zoals tompouce, bubblegum of kersen niet meer verkocht worden. Het smaakjesverbod is een maatregel van het kabinet om de opkomst van e-sigaretten (ook wel vapes genoemd) onder met name jonge gebruikers tegen te gaan.

Recent onderzoek van het Trimbos Instituut toonde aan dat zo’n 1 op de 5 jongeren (12-25 jaar) het afgelopen jaar vapes heeft gebruikt. Veel jongeren die vapen, roken daarnaast ook.

Bij het toezicht op de naleving van het smaakjesverbod door de NVWA vanaf januari wordt er zoveel mogelijk gefocust op de bron, namelijk de bedrijven die e-sigaretten/vapes in de handelsketen brengen in Nederland. Naast dit toezicht bij producenten, importeurs en distributeurs gaat er ook gecontroleerd en opgetreden worden bij fysieke verkooppunten zoals winkels. Online verkoop van tabak en e-sigaretten is sinds 1 juli 2023 in zijn geheel verboden en wordt ook als zodanig gehandhaafd.

Bij het in de handel brengen van vapes met smaken die niet voldoen aan de eisen uit de Tabaks- en rookwarenwet - alleen e-sigaretten met tabakssmaak mogen nog verkocht worden - treedt de NVWA op met een boete die kan oplopen tot 4.500 euro.

0 reacties:

Een reactie posten