Pages

Subscribe Twitter

woensdag 24 mei 2017

Darmgezondheid bij ‘doehetzelf-zuiveldrank’

Niet de bekende zuiveldrankjes uit de supermarkt, maar het al eeuwen bekende zuivelproduct kefir draagt bij aan een goede darmgezondheid. Dat blijk uit onderzoek van het Ierse Teagasc Research Centre. Kefir is makkelijk zelf te maken en kost een fractie van de populaire zuiveldrankjes.

De relatie tussen gezonde darmen en gezondheid in het algemeen wordt steeds duidelijker. Dat inzicht heeft onder meer geleid tot een stortvloed aan producten in supermarkten, apotheken en drogisten. De zogenaamde probiotica-producten zouden gezonde bacteriën toevoegen aan onze darmen. Daar lijkt het nodige op af te dingen.

In een Brits onderzoek is aangetoond dat het drinken van een bekende zuiveldrank uit de supermarkt amper tot wijzigingen in de samenstelling van de darmbacteriën leidt. Duidelijke veranderingen waren wel zichtbaar bij de groep die extra prei, ui, knoflook, asperges en artisjokken aten. Deze groenten zijn rijk aan het natuurlijke probioticum inuline. De grootste positieve verandering werd echter gemeten bij de groep die de zuiveldrank kefir dronk.

Kefir ontstaat door kefirkorrels aan bijvoorbeeld melk toe te voegen. Door fermentatie ontstaat een friszure, romige melkdrank boordevol gezonde gisten en bacteriën. Dankzij de hoge zuurgraad van gefermenteerde producten overleven de bacteriën het zure milieu in de maag om vervolgens de darm te bereiken. Bij niet gefermenteerde producten zoals de bekende zuiveldrankjes zouden de goede bacteriën al stranden in de zure maag.

Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product. Door het omzetten veranderen de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk. Fermentatie wordt toegepast bij het maken van onder meer yoghurt, kaas, bier, brood, tempé, wijn, zuurkool, sojasaus, droge worst en azijn.

Voordat de koelkast uitgevonden werd, was het fermenteren van voedsel een van de meest voorkomende methoden om voedsel langer houdbaar te maken.

In de Kaukasus stond kefir al eeuwen bekend als ‘drank van de honderdjarigen’ voordat het bekend werd bij een groter publiek. In de jaren zeventig stond in bijna elk Nederlands gezin het kefir- of yoghurtplantje op het aanrecht. Tegenwoordig zijn kefirkorrels online te koop.

0 reacties:

Een reactie posten