Subscribe Twitter

dinsdag 14 februari 2017

Zelf koken stimuleert zelfredzaamheid

Nu langer veiliger blijven koken op het eigen vertrouwde fornuis met slimme fornuisknoppen. Een nieuwe Nederlands vinding voor het stimuleren van veiliger kookgedrag.

Langer zelfstandig thuis blijven wonen? Het vasthouden aan een vertrouwd kook- en eetpatroon helpt om langer zelfredzaam te blijven. Veiliger kookgedrag is daarbij noodzakelijk. Blijven koken op het vertrouwde fornuis, maar wel veiliger met behulp van nieuwe slimme stovebug fornuisknoppen.

Zelf de regie houden om comfortabel en met plezier thuis te wonen! Volgens de Senioren Society, adviseurs in zelfredzaamheid bij ouderen, betekent dit onder meer dat goede en actieve leefpatronen zo lang mogelijk moeten worden volgehouden. De dagelijkse routine van boodschappen doen, een gezonde maaltijd samenstellen en klaarmaken op een vertrouwde manier helpt bij het comfortabel en zelfstandig ouder worden. Dat betekent tijdig aanpassingen doen in huis om ook over een aantal jaar veilig te blijven koken.

Het tijdig aanpassen van de keuken is cruciaal om ook in de toekomst makkelijk en veilig te blijven koken, aldus het advies van de Senioren Society. Investeren in een nieuw inductie kooktoestel is een mogelijkheid, veiliger en makkelijk schoon te houden, maar vergt wel gewenning. Als die omschakeling tijdig gebeurt is het een optie.

De mening van brandweer is helder als het gaat om brandpreventie in de keuken, ‘gevaarlijke situaties tijdens het koken worden met name voorkomen door gedragsverandering’.

Diverse publicaties van de IFV (kenniscentrum van de brandweer) laten zien dat brandmelders, blus- en vluchtmiddelen in geval van senioren vaak minder effectief zijn. Bij brand snel en adequaat ingrijpen of vluchten is voor ouderen lastig, met als gevolg dat er jaarlijks veel ongelukken gebeuren en helaas vele tientallen doden in de leeftijd boven de 65 te betreuren zijn.
Brandpreventie door het aanleren van veiliger kookgedrag is daarom beter; behoedzamer koken op het vertrouwde fornuis en deze niet vergeten uit te zetten.

0 reacties:

Een reactie posten