Subscribe Twitter

dinsdag 18 oktober 2016

Keuze voor duurzaam voedsel makkelijker

Consumenten kunnen vanaf vandaag makkelijker kiezen voor duurzaam voedsel door een nieuwe ordening in het grote aantal keurmerken en logo’s. Op verzoek van staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) en de Alliantie Verduurzaming Voedsel heeft Milieu Centraal een lijst gemaakt van de 13 beste keurmerken voor duurzaam en betrouwbaar voedsel. In totaal zijn 90 keurmerken en logo’s beoordeeld.

Doel van de ordening is om consumenten wegwijs te maken in het grote aantal keurmerken en logo’s dat nu te vinden is in de winkelschappen. Staatssecretaris Van Dam: “In Nederland is op bijna ieder product wel een keurmerk te vinden. Voedsel spant daarbij de kroon. Er zijn inmiddels zóveel duurzaamheidskeurmerken voor voedsel dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Als consument verlies je hierdoor het overzicht en helaas ook het vertrouwen in keurmerken.”

Volgens staatssecretaris Van Dam moeten consumenten erop kunnen vertrouwen dat het voedsel dat zij op tafel zetten niet alleen veilig en gezond is, maar dat het bovendien is geproduceerd met respect voor mens, dier en milieu. Door de nieuwe ordening kunnen consumenten eenvoudig beoordelen hoe transparant en betrouwbaar een keurmerk is. Ook bedrijven kunnen de ordening gebruiken bij de keuzes die zij maken als producent, inkoper of verkoper van voedsel.

Voor de ordening heeft Milieu Centraal het afgelopen jaar met subsidie van het ministerie van Economische Zaken een beoordelingssystematiek ontwikkeld waarmee de keurmerken zijn beoordeeld. Bij het toetsen is zowel gekeken naar het duurzaamheidsniveau als de transparantie. Bij de beoordeling is verder ook nagegaan hoe goed de toekenning van de keurmerken en logo’s wordt gecontroleerd. Uiteindelijk kwamen elf Nederlandse keurmerken en twee buitenlandse keurmerken als beste naar voren. De keurmerken gelden voor uiteenlopende producten zoals duurzame vis, eerlijke chocolade, milieuvriendelijke groenten en diervriendelijk vlees.


0 reacties:

Een reactie posten