Subscribe Twitter

maandag 23 november 2015

Makkelijk een kilo lichter

Vijftig kilo afval kunnen Nederlanders makkelijk besparen, blijkt uit berekeningen van Milieu Centraal. Door bijvoorbeeld minder eten weg te gooien en een brievenbussticker te plakken kunnen we 50 kilo van ons afval eenvoudig vermijden. Dit scheelt jaarlijks ruim 800 miljoen kilo aan afval, vergelijkbaar met 74.000 volle vuilniswagens.

Van 21 t/m 29 november is het de Europese week van de afvalvermindering (www.ewwr.eu). Milieu Centraal voert via PLUK een campagne om met eenvoudige maatregelen tien procent van het huishoudelijk afval te verminderen.

Het voorkomen van voedselverspilling is een grote klapper om afval te verminderen. De helft van het voedselafval is volgens Milieu Centraal makkelijk te vermijden door op maat eten in te kopen en te koken; genoeg maar niet teveel. Ook de brievenbussticker tegen reclamedrukwerk levert een grote besparing op. Iedere extra sticker bespaart 34 kilo aan papier per jaar. Eén op de zes huishoudens heeft al zo'n brievenbussticker, beter bekend als nee/nee of nee/ja-sticker.

Tachtig procent van de Nederlanders neemt al regelmatig een eigen boodschappentas mee naar de winkel. Toch gooien mensen nog altijd jaarlijks ruim 23 miljoen kilo plastic tasjes weg. En denk eens aan de kleine plastic flessen die we samen weggooien. Door flesjes vaker te vullen met kraanwater of zelf een beker mee te nemen is 6,7 miljoen kilo aan plastic flesjes te voorkomen.

0 reacties:

Een reactie posten