Pages

Subscribe Twitter

woensdag 1 juli 2015

Zelf bier brouwen slaat aan

Voor het eerst in 100 jaar zijn er meer bierbrouwers in Nederland dan in België. Bier brouwen is een Belgische folklore, erkent voorzitter Constant Keinemans van het Klein Brouwerij Collectief. “Maar Nederland had voor de Eerste Wereldoorlog ook een sterke biercultuur. De laatste jaren is er weer veel interesse voor het zelf brouwen.”
.
Nederland telt 172 zelfstandige brouwerijen, net als België. Maar volgens vaksite Cambrinus.nl zijn er in Nederland 139 bierfirma’s, tegen ‘slechts’ 91 Belgische. Bierfirma’s zijn ondernemingen die geen eigen ketels hebben. Ze huren een brouwerij in om hun eigen recept te laten maken. “In Nederland spreken we over huurbrouwerijen”, zegt Keinemans. “Op die manier kun je eerst aan een merk bouwen. Je hoeft nog niet te investeren in een eigen brouwinstallatie. Zo kun je toch met een eigen receptuur de markt bespelen.”

“Regionale producten zijn hot. Mensen zijn erg gericht op de eigen streek.” De bierconsumptie neemt wel al een aantal jaren af. “Het segment pils daalt nog harder. Maar de populariteit van speciaalbier groeit. Daar vallen ook de laag-alcoholische bieren onder. De tendens door de jaren heen is dat we naar lichtere bieren gaan. Je ziet steeds meer bieren van 3,5 procent met aparte smaken.”

0 reacties:

Een reactie posten