Subscribe Twitter

maandag 29 december 2014

Oliebollen: geniet met mate

Misschien is het wel het lekkerste van de oliebol: het knapperige bruine korstje. Oliebollen maken deel uit van ons cultureel erfgoed, ze horen bij oud en nieuw als Ot bij Sien. Gelukkig eten we niet elke dag oliebollen, dan zouden ze zeker bijdragen aan onder meer veroudering van de huid en zo rimpels veroorzaken.

Eén keer per jaar genieten we lekker van oliebollen. De gewichtstoename door oliebollen raken we in januari nog wel weer kwijt. Maar de bollen met het lekkere knapperige bruine korstje kunnen we beter niet te vaak eten, schrijft het tijdschrift Fit met Voeding. Hetzelfde geldt overigens voor knapperige frietjes.

Alle producten waar eiwit en vet in zit, zoals oliebollen, bevatten AGE's. Onder invloed van hitte worden heel snel extra veel van deze stoffen gevormd. Veel AGE's krijgen we binnen via kant-en-klare maaltijden meldt Fit met Voeding. Omdat AGE's de smaak, structuur, geur en houdbaarheid van voeding verbeteren, wordt industriële voeding op grote schaal met hitte behandeld.
AGE staat voor advanced glycation endproducts. AGE's worden door onze nieren uit het bloed gefilterd. De meeste mensen krijgen veel meer binnen dan het lichaam verwerken kan. Het overschot nestelt zich in de weefsels. De invloed op het lichaam is het meest zichtbaar in de huid, die wordt stugger en rimpeliger. Het recept voor een mooie huid? Geniet van oliebollen, maar eet ze met mate.

Hoe toch onbezorgd te genieten van een lekkere oliebol en andere gefrituurde gerechten? Het tijdschrift Fit met Voeding geeft de volgende tips:
- gebruik nieuw frituurvet (na elk gebruik loopt het AGE-gehalte in het vet verder op);
- beperk de rest van de dag de inname van andere AGE-rijke voedingsmiddelen;
- eet extra veel groenten en fruit (anti-oxidanten dempen het negatieve effect van AGE's);
- er zijn aanwijzingen dat voedingssupplementen met de vitaminen B1, B6 en C een beschermende werking hebben.

0 reacties:

Een reactie posten