Subscribe Twitter

dinsdag 18 november 2014

Zelfreinigende vissenkom

De zelfreinigende vissenkom waarmee je voedsel en kruiden kunt verbouwen, de AquaFarm, is voortaan ook verkrijgbaar in Europa. Het zelfvoorzienende ecosysteem is al een grote hit in Amerika en Canada, waar er honderdduizenden van zijn verkocht. Bovenop de vissenkom groeien groenten en kruiden als basilicum, tijm, tarwegras, oregano, munt of peterselie, die het water zuiveren en die gevoed worden door de ontlasting van de vis.

Het principe is bedacht door de Amerikanen Nikhil & Alejandro uit San Francisco, die hun ecosysteem in 2013 lanceerden. Sindsdien verkopen alle grote ketens in Amerika de slimme vissenkom. Het Nederlandse bedrijf Aquaponics Europe heeft de uitvinding naar Europa gehaald en wordt importeur voor 28 landen.

De vissenkom werkt volgens het principe van aquaponics, een methode die al door de Azteken werd toegepast. Het idee hierachter is om met minder water planten te laten groeien. De vis poept in het water. Het vieze water wordt vervolgens omhoog gepompt naar de planten die bovenop het aquarium staan. De planten zetten het vieze water om in voedingsstoffen waar deze planten weer op kunnen groeien. Het voedsel groeit dus op vissenpoep.

Zo ontstaat een klein zelfvoorzienend ecosysteem. Hiermee kan 90 procent van het waterverbruik bespaart worden ten opzichte van reguliere teelt. In feite is aquaponics een combinatie van aquacultuur (het kweken van waterdieren) en hydrocultuur (het kweken van planten in water). In theorie zou je er eetbare vissen mee kunnen kweken, maar in de AquaFarm zit één betta vis.

De moestuin 2.0 geeft mensen de gelegenheid thuis, in de klas of op kantoor vissen te houden en tegelijk kruiden of planten te kweken. Bovendien hoeft de vissenbak nooit te worden schoongemaakt. Brinkman: ,,Werken aan duurzaamheid doe je samen, dat is onze filosofie. De AquaFarm is een leuke, eenvoudige manier om thuis voedsel te kweken, zonder mest of andere chemische stoffen."

0 reacties:

Een reactie posten