Subscribe Twitter

maandag 8 september 2014

Glutenvrije haverbiertje smaakt

Microbrouwerij Witte Klavervier en Wageningen UR hebben 100% puur glutenvrij haverbier gebrouwen van haver, geteeld in Nederland. Gisteren werd het haverbier voor het eerst geproefd in biercafé de Vlaamsche Reus in Wageningen onder het toeziend oog van biersommelier Carel Oomes. Volgens de aanwezige bierkenners had het haverbier wel wat weg van een witbiertje, proefde het zoet maar had het tegelijkertijd ook een bittere smaak.

Luud Gilissen, onderzoeker bij Wageningen UR, is op zoek naar producten voor mensen met coeliakie. Haver is als gezond en glutenvrij gewas een goede basis. Omdat er nog geen glutenvrijbier wordt gebrouwen waarvan de uitgangsmaterialen glutenvrij zijn - bij andere glutenvrije bieren worden de gluten na het brouwen door enzymen afgebroken - besloot Gilissen samen met ambachtelijke brouwerij Witte Klavervier in een kleinschalige moutfaciliteit haver te mouten. Als resultaat zijn deze zomer de eerste 24 flesjes gebrouwen op Wageningen Campus.


0 reacties:

Een reactie posten