Pages

Subscribe Twitter

dinsdag 22 januari 2013

Consument verspilt brood

Eén op de vijf sneden brood gooien we weg. Dagelijks gooien Nederlandse consumenten samen ruim 400.000 broden weg, zo blijkt uit nieuwe berekeningen van Milieu Centraal. Van rijst belanden zelfs twee van de vijf pakken die mensen kopen in de vuilnisbak. Minder voedselverspilling is goed voor het milieu en bespaart geld.
De omvang van voedselverspilling is groot. Veertien procent van het voedsel dat mensen kopen, gooien ze weer weg. Het gaat dan om goed eetbaar voedsel en niet om klokhuizen, schillen en botjes. Mensen verspillen relatief veel rijst (38%), pasta (23%), aardappelen (23%) en brood (21%). De verspilling van rijst en pasta is relatief groot omdat mensen lastig kunnen inschatten hoeveel ze ervan nodig hebben. Rijst en pasta nemen tijdens het koken namelijk veel water op, waardoor ze in volume toenemen.
De productie van rijst veroorzaakt veel uitstoot van het sterke broeikasgas methaan. Zo levert de jaarlijkse rijstverspilling van één persoon evenveel broeikasgassen op als 20 wasbeurten in de wasmachine.
Iedere Nederlander gooit jaarlijks 48 kilogram goed voedsel in de vuilnisbak, ofwel 155 euro. Alle huishoudens verspillen samen 800 miljoen kilo voedsel per jaar. Dit zijn 100.000 vuilniswagens vol voedsel. Het gaat dan alleen om verspilling bij de mensen thuis, en niet de verliezen in winkels, transport, opslag en landbouw. Voedselverspilling zorgt voor onnodige milieubelasting. Het produceren, verpakken, koelen en vervoeren van voedingsmiddelen kost veel energie. Gooi je één kilo voedsel weg, dan gooi je in feite bijna anderhalve liter benzine aan energie in de vuilnisbak. Daarnaast zijn landbouwgrond, water en hulpstoffen (als kunstmest en bestrijdingsmiddelen) onnodig gebruikt.
Voor rijst en macaroni is het handig om de porties in een vaste maat af te meten, bijvoorbeeld een koffiebeker. Met een weegschaal zijn porties nog nauwkeuriger af te meten.
Als een (half) brood niet binnen een of twee dagen op gaat, kan deze het beste in de vriezer worden bewaard. Mensen kunnen er dan dagelijks uithalen wat ze nodig hebben. Maaltijdrestjes kunnen goed gebruikt worden bij een volgende maaltijd, of als tussendoortje. Op de website van Milieu Centraal staat een aantal lekkere restjesrecepten.

0 reacties:

Een reactie posten