Subscribe Twitter

woensdag 29 december 2010

Zuivering oliebollenvet kost miljoenen

De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost jaarlijks enkele miljoenen euro's. Om die reden doet de Unie van Waterschappen de oproep om overtollig oliebollenvet bij het huishoudelijk afval mee te geven en niet door de gootsteen of het toilet te spoelen.
De reiniging van een liter olie kost de waterschappen 2,80 euro en dat is het dubbele van de kostprijs van de olie in de winkel. "De zuivering van al dat al dat oliebollenvet kost jaarlijks een paar miljoen euro", aldus een woordvoerder van de Unie van Waterschappen. "Ook het aantal rioolverstoppingen stijgt rond oud en nieuw. Het oliebollenvet stolt in het riool en zorgt voor honderden verstoppingen. Het verhelpen van die verstoppingen is een kostbare zaak. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat ook vloeibaar vet voor verstoppingen kan zorgen. Wij adviseren dan ook om dit vet eerst in een oud melkpak te doen en vervolgens met het huisvuil mee te geven."
"Oliebollen bakken is een oer-Hollandse traditie en die moet vooral behouden blijven", aldus de woordvoerder van de Unie van Waterschappen. "Maar wij proberen de mensen bewust te maken dat er een betere en goedkopere manier is om het oliebollenvet af te voeren. Dus: gooi geen vet in de gootsteen en het toilet. Want als er minder zuiveringskosten hoeven te worden gemaakt rond de jaarwisseling, heeft iedereen daar baat bij."
Vloeibaar frituurvet kun je teruggieten in de verpakking en wegbrengen naar het inzamelpunt. Vast frituurvet kun je eerst laten stollen in bijvoorbeeld een leeg melkpak en dan inleveren bij het inzamelpunt. Dan wordt er onder andere biodiesel van gemaakt.

0 reacties:

Een reactie posten