Voedselproducent Unilever gebruikt op grote schaal misleidende duurzaamheidsclaims, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Op meer dan de helft van honderden onderzochte producten staan niet kloppende claims. De Consumentenbond roept de Autoriteit Consument & Markt op zo snel mogelijk op te treden tegen Unilever.
De Consumentenbond bekeek ruim 450 producten van Unilever. Daarvan bevatten er maar liefst 247 een misleidende duurzaamheidsclaim. Alleen de merken Ben & Jerry’s, Hertog IJs en de Vegetarische slager van Unilever zijn vrij van greenwashing. Op de andere voedingsmerken van Unilever - Calvé, Hellmann’s, Knorr, Lipton, Ola en Unox - staan wel volop vage duurzaamheidsclaims.
Zo gebruikt Unilever op meerdere plekken op producten het containerbegrip ‘duurzaam’, bijvoorbeeld ‘op duurzame wijze geteeld’ en ‘sustainably grown cocoa’. Dat is misleidend omdat het te algemeen is. Fabrikanten mogen dit soort claims alleen gebruiken als een product aantoonbaar geen enkele negatieve invloed heeft. Dat is vrijwel onhaalbaar. Unilever plakt zijn duurzaamheidsclaims ook nog vaak in een zelfverzonnen logo, voor een betrouwbare uitstraling. De Consumentenbond vond 4 van dit soort misleidende bedrijfslogo’s op totaal 118 Unilever producten.
De Consumentenbond sprak Unilever in mei 2024 al aan op de claims op Calvé Pindakaas (‘Wij gebruiken duurzaam geteelde pinda’s’) en Knorr Wereldgerechten (‘Duurzame verpakking’ en ‘Dit product is gemaakt met duurzaam geteelde ingrediënten’). Maar Unilever stelde dat de claims op Calvé Pindakaas en Knorr zorgvuldig overwogen waren en naar hun mening niet misleidend.
Klacht bij RCC
woensdag 2 juli 2025
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
0 reacties:
Een reactie posten