Pages

Subscribe Twitter

donderdag 11 juli 2024

Peulvrucht als geschikte vleesvervanger

Een groot deel van de Nederlanders ziet de peulvrucht - zoals de bruine boon, linzen of kidneyboon – nog niet als geschikte vleesvervanger. Dit blijkt uit het Nationale Bonenonderzoek, dat HAK liet doen onder Nederlandse consumenten. En dat terwijl een gezin honderden euro’s per jaar kan besparen als ze vlees een keer per week verruilen voor bonen. Die wissel is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het klimaat, want bonen hebben een lagere CO2-uitstoot.  

Uit het Nationale Bonenonderzoek blijkt dat de bruine boon nog steeds de favoriete boon van de Nederlander is, gevolgd door de witte boon en de kikkererwt. De favoriete maaltijd met bonen van de Nederlander is dan ook chili con carne. Curry met linzen en curry met kikkererwten zijn nummer twee en drie in de lijst.  
 
Veel Nederlanders weten nog niet hoe ze bonen lekker kunnen klaarmaken, zo blijkt ook uit het onderzoek. Zeker een derde van de consumenten geeft aan niet te weten wat voor gerechten ze kunnen maken met peulvruchten. Zij geven aan dat dat een drempel is om vaker bonen te gaan eten.  

Het onderzoek laat verder zien dat consumenten weinig kennis hebben over de gezondheidsvoordelen van peulvruchten. Ze zijn een bron van plantaardige eiwitten en door vlees af en toe te vervangen door peulvruchten, krijgen consumenten meer vezels binnen en minder verzadigd vet. Bovendien verlagen peulvruchten het LDL-cholesterol, wat helpt om de bloedvaten gezond te houden. De Gezondheidsraad stelt dat Nederlanders doorgaans al voldoende eiwitten eten en zij zich daarom überhaupt geen zorgen hoeven te maken over een tekort aan eiwitten, als zij regelmatig bonen op het menu zetten in plaats van vlees.

Om inzichtelijk te maken wat je precies kunt besparen, heeft HAK een tool ontwikkeld: de ‘Boonus-calculator’. De calculator laat zien wat consumenten kunnen besparen in euro’s, als ze vlees een keer vervangen door peulvruchten. Bonen zijn namelijk een bron van plantaardige eiwitten. De calculator vergelijkt de gemiddelde categorieprijs van vlees in een maaltijd, met de gemiddelde categorieprijs van een geschikt alternatief in peulvruchten. De wissel van vlees naar peulvruchten kan voor een gezin al gauw oplopen tot honderden euro’s per jaar. Als een gezin van vier personen bijvoorbeeld twee keer per week kipfilet vervangt door kikkererwten, dan levert dat een jaarlijkse besparing op van 476,32 euro.
 
HAK hoopt dat de calculator consumenten motiveert om vaker voor de peulvrucht te kiezen als vleesvervanger. Uit recente CBS-cijfers (1) blijkt namelijk dat consumenten door de hoge vleesprijs vaker andere keuzes maken.

0 reacties:

Een reactie posten