Pages

Subscribe Twitter

vrijdag 2 december 2022

Schade door verstopte goot

Veel huiseigenaren riskeren dit najaar forse schades doordat zij te weinig onderhoud plegen aan hun woning. Zo blijven blaadjes en rondwaaiend afval bij bijna een derde langer dan twee jaar in de dakgoot liggen. Daarnaast veegt slechts een fractie van de huiseigenaren vaak genoeg de schoorsteen.

Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek onder duizend huiseigenaren uitgevoerd door Panel Inzicht in opdracht van MainPlus. Dat bedrijf regisseert in opdracht van verzekeraars het herstel van schade aan inboedels en opstallen.
 
De helft van de ondervraagde huiseigenaren maken de dakgoot minder vaak dan eens per jaar schoon, 18 procent zelfs nooit. De andere helft reinigt de dakgoot minimaal eens per jaar, zoals ook is aan te raden. Een verstopte afvoer van een dakgoot kan zorgen voor forse waterschade. Een dakgoot met een verstopte afvoer kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat water over de rand van de goot een wand in stroomt.

Wiens schoorsteen is aangesloten op de cv en een open haard, doet er verstandig aan om het rookkanaal elk halfjaar te (laten) reinigen. Dat doet echter slechts 3 procent. Bijna een kwart (22 procent) van de ondervraagden laat het rookkanaal in huis jaarlijks reinigen. 15 procent doet dit iedere twee jaar. Bij een schoorsteen die intensief wordt gebruikt maar onvoldoende wordt geveegd kunnen schoorsteenbranden, rook- en roetschade en zelfs koolmonoxidevergiftiging optreden.
 
Een andere vorm van onderhoud die er bij veel huiseigenaren bij inschiet is het periodiek schilderen van houtwerk. Dit moet minimaal elke vijf jaar gebeuren om waterschade te voorkomen. Maar liefst veertig procent houdt zich niet aan deze termijn. 15 procent geeft aan dit zelfs nooit te laten doen.

0 reacties:

Een reactie posten