vrijdag 11 juni 2021
Grote verschillen in supermarkthummus
Er zitten grote verschillen qua gezondheid tussen hummusvarianten in de supermarkt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. 37 procent van de hummus krijgt Nutri-Score A, de rest Nutri-Score B (42%) of C (21%).
Om te bepalen hoe gezond supermarkthummus is, bekeek de Consumentenbond de samenstelling van 78 varianten. Daarbij werd naturel hummus meegenomen, maar ook hummus met smaakjes zoals mango, rode biet, ras el hanout en zoete peper.
Over het algemeen hebben de hummusvarianten met groente de meest gezonde samenstelling, die scoren het vaakst een A. Daarna komen de pikante varianten, gevolgd door de naturel hummus en de hummus met kruiden. De hummus soorten met fruit scoren het laagst. Opvallend is dat vooral A-merken hummus met een ongezondere samenstelling maken. Zo krijgt geen enkele Maza hummus een A, zelfs de less salt-variant niet.
Traditionele hummus bestaat voor minimaal 70 procent uit kikkererwten en bevat het ongeveer 15 procent tahin. Er zit geen olie in en weinig of geen zout. Zelfgemaakte hummus staat dan ook in de Schijf van Vijf. Supermarkthummus bevat veel minder kikkererwten en tahin. Ook zit er in deze hummus vaak veel olie en zout. Positief is wel dat het gemiddelde zoutgehalte in naturel hummus de afgelopen 5 jaar met 21 procent is gedaald. Dat blijkt uit een vergelijking met een hummus test uit 2016 van de Consumentenbond.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)

0 reacties:
Een reactie posten