Pages

Subscribe Twitter

dinsdag 4 mei 2021

Ziekte van Lyme in je achtertuin

Tekenbeten in de eigen tuin zijn meer algemeen dan men denkt. Al jaren blijkt dat ten minste één op de drie tekenbeten, die mensen via de website tekenradar.nl rapporteren, in de tuin werd opgelopen. In België lag dit percentage in 2020 zelfs op 40%!

Als je tuin op een bos lijkt kun je rekenen op tekenbeten. Maar ook in stadse tuintjes, midden in de bebouwde kom, kom je teken tegen. Het zijn er vaak maar enkele, maar doordat de mens er veel tijd doorbrengt en in nauw contact komt met het groen tijdens tuinieren, kun je daar toch een tekenbeet oplopen. 

Teken zijn dol op vochtig blad en schuwen droge, zonrijke plekjes. Maar de teek kan niet springen en beweegt zich zo weinig mogelijk en traag: ze zitten in een hinderlaag op grassprietjes, takjes of dode bladeren dicht bij de bodem tot een hoogte van 1,5 meter.

Allereerst moet je nagaan of het werkelijk over teken in de tuin gaat. Vanaf het moment dat een teek op het lichaam komt, kan het soms nog uren duren voordat hij tot bijten overgaat. Teken doen bovendien meerdere dagen over hun bloedmaal. Je weet nooit zeker of je de teek in de tuin opgelopen hebt, het kan ook tijdens een boswandeling vorige week geweest zijn.

Ook zijn er enorm veel beestjes die erg op een teek lijken, denk aan de larven van lieveheersbeestjes, kleine spinnetjes, zogenaamde springstaartjes, mijten, bladluizen en ga zo maar door. De meeste van deze beestjes zijn onschuldig. Een eenvoudige manier om te checken of het om een teek gaat, is door te proberen het beestje plat te drukken: bij teken (en vlooien) lukt dit bijna niet!

Woon je in een omgeving waar veel teken voorkomen, of zitten er veel teken in de tuin? Dan is het prettig plekken in de tuin te maken waar je kunt lopen of zitten zónder teken tegen te komen: verharde paden of terrasjes zonder overhangende vegetatie.

0 reacties:

Een reactie posten