Pages

Subscribe Twitter

dinsdag 8 oktober 2019

Botte(n) waarheid

De botten van kinderen en volwassenen worden steeds minder sterk. Sterke botten bouw je vooral in de eerste 20 tot 30 jaar van je leven en voldoende beweging en een gezonde portie essentiële voedingsstoffen leiden tot de hoge ‘piek-bot-massa’ die het beste uitgangspunt geeft voor de rest van je leven.

Aandacht voor bewegen en voeding voor een sterk skelet staat op 20 oktober, Wereld Osteoporose Dag, centraal bij het ‘Spring voor Sterke Botten’-event van het Platform Sterke Botten bij CORPUS ‘reis door de mens’.

Op dit moment heeft 1 miljoen Nederlanders osteoporose (broze botten). Het RIVM voorspelt dat dit aantal in 5 jaar zal stijgen tot 1,2 miljoen, vooral door de vergrijzing van onze samenleving en een weinig actieve levensstijl in de eerste 20 jaar van het leven. Door osteoporose neemt de kans op botbreuken aanzienlijk toe, net als het risico op inzakkende wervels (ook een breuk). Hierdoor krijg je pijn in je rug, een kromme rug en vaak ook een gebogen houding. Dit heeft meestal ingrijpende gevolgen voor de kwaliteit van leven. Per jaar zijn 125.000 fracturen te wijten aan osteoporose. Eén op drie vrouwen en één op de vijf mannen heeft osteoporose.

Je skelet houdt je mooi rechtop, het beschermt je organen en is de voorraadschuur voor verschillende mineralen en het beenmerg is de fabriek van je bloedcellen. Je botten zijn belangrijk voor bijna alle dagelijkse dingen, zoals lopen, staan, zitten (werken), fietsen, dansen, tennissen, tuinieren, boodschappen doen en zelfs om te kunnen zingen. Met een sterk skelet kun je gaan en staan waar je maar wilt. Je botten lijken een vanzelfsprekend stevig onderdeel van je lichaam te zijn, maar dat geldt helaas lang niet voor iedereen.

0 reacties:

Een reactie posten