Waar de Italiaan een expert is op het gebied van pasta en de Fransman van wijn, zou de Nederlander − de kaaskop − alles moeten weten van kaas. We zijn er immers dol op. Driekwart eet minstens drie tot vier keer in de week Hollandse kaas en dan het liefst op de boterham. We tikken hiermee een keurig gemiddelde aan van 17 kilo kaas per persoon per jaar. Kaas valt dus goed in de smaak, maar de algemene kennis over dit oerproduct valt tegen, blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van Maaslander, onderdeel van Westland Kaas.
De helft van de Nederlanders vindt kaas een belangrijk onderdeel van de maaltijd en tijdens een buitenlandverblijf wordt er gesmacht naar een simpel broodje kaas. Je zou dus denken dat het wel snor zit met de algemene kennis over ons nummer één exportproduct. Maar niets is minder waar en het blijkt broodnodig om onze kennis over kaas bij te schaven.
Het grootste mysterie is de betekenis van de +-aanduiding van kaas (30+, 48+, 50+, etc.). Slechts 1 op de 5 Nederlanders weet wat dit betekent. Het grote misverstand is dat men denkt dat een 30+ kaas voor minstens 30 procent uit vet bestaat, een 50+ kaas voor 50 procent, et cetera. Ook de rijpingstijden van kazen is Nederlanders onbekend. Want hoe lang een belegen kaas nu op de plank ligt, is voor 66 procent van de Nederlanders een raadsel. Waarom deze planken van hout zijn, weet men dan weer wel. Volgens 1 op de 3 is graskaas kaas van koeien die alleen maar gras eten. 3 procent van de respondenten denkt zelfs dat deze kaas een lichtgroene tint heeft. Daarentegen weet men wél wat niet-afgeroomde melk en weidemelk is.
vrijdag 6 april 2018
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
0 reacties:
Een reactie posten