Subscribe Twitter

woensdag 11 oktober 2017

Niet niet altijd beloofde jodium

De Consumentenbond onderzocht 7 supplementen met jodium op basis van kaliumjodide en 5 met kelp. Kaliumjodide is dezelfde jodiumsoort als in bakkerszout, en wordt gemaakt via een scheikundig proces. Kelp is een zeewiersoort en van nature rijk aan jodium. Een tekort aan jodium kan zorgen voor schildklierproblemen.

Het kelpsupplement van Bonusan blijkt slechts 10 procent te bevatten van de hoeveelheid jodium die op het etiket staat. Bonusan heeft in een reactie aangegeven de fout te herstellen door de tabletten terug te halen uit de schappen en te vervangen door een aangepast product. Ook het kelpsupplement van Orthica bevat minder jodium dan de fabrikant vermeldt: 100 mcg in plaats van 150 mcg.

Bij Lamberts stopt de fabrikant juist meer jodium in het supplement dan aangegeven. Op de verpakking staat 150 mcg, terwijl uit laboratoriumonderzoek blijkt dat er 240 mcg in zit.

Veel bakkers gebruiken bakkerszout, verrijkt met jodium, zodat consumenten via brood de dagelijks aanbevolen hoeveelheid jodium binnenkrijgen. Consumenten die weinig brood eten, wordt aangeraden om supplementen met jodium te gebruiken.

De kelp-preparaten van A. Vogel en Solgar bevatten wel de op het etiket vermelde hoeveelheid jodium. En ook de 7 preparaten met kaliumjodide (5 multivitaminen en 2 jodiumdruppels) blijven allemaal binnen de marges van de afwijking die wettelijk is toegestaan.

Meer informatie over het onderzoek naar jodiumsupplementen staat in de Gezondgids van oktober. Daarin is ook te lezen wie risico lopen op een jodiumtekort en over broodsoorten zonder jodium.

0 reacties:

Een reactie posten