Pages

Subscribe Twitter

vrijdag 25 november 2016

'Al 30 jaar volkorenbedrog'

Volkoren-knäckebröd bestaat vaak voor een aanzienlijk deel uit witte bloem, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Fabrikanten verschuilen zich achter een dertig jaar oude afspraak met de NVWA dat als een product tenminste 50% volkorenmeel bevat, het volkoren mag heten.

De Consumentenbond onderzocht de samenstelling van tien soorten volkoren-knäckebröd en daarvan bleken er zes (van Albert Heijn, Aldi, Bolletje Jumbo, Lidl en Plus) niet uit enkel volkorenmeel te bestaan, maar ook voor een behoorlijk deel uit witte bloem. De fabrikanten die geen 100% volkorenmeel gebruiken, zijn door de Consumentenbond verzocht om de samenstelling van hun product te wijzigen òf de verpakking zo aan te passen dat consumenten duidelijk weten wat ze kopen.

Bij brood is de term volkoren alleen toegestaan als 100% van het meel volkoren is, maar voor andere bakkerijproducten is geen percentage in de Warenwet vastgelegd. De Consumentenbond vindt dat deze bepaling voor àlle volkoren producten moet gelden en heeft de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) gevraagd om de ‘50% volkoren is volkoren’-afspraak, die dateert van eind jaren tachtig, te herzien.

0 reacties:

Een reactie posten