Pages

Subscribe Twitter

donderdag 27 oktober 2016

Minder melk, meer frisdrank

In het westerse eetpatroon heeft een continue afname van de consumptie van melk geleid tot een zuivelinname die onder de dagelijkse hoeveelheid ligt die het Voedingscentrum aanbeveelt. De consumptie van frisdranken heeft in diezelfde periode een enorme vlucht genomen. Daardoor is een significante bron van voedingsstoffen vervangen door een nutriëntenarm product. Prof. Toon van Hooijdonk hekelt deze ontwikkeling in zijn afscheidsrede als buitengewoon hoogleraar Zuivelkunde aan Wageningen University & Research die hij op 20 oktober hield.

De consumptie van melk daalt in de westerse landen al meer dan een halve eeuw, gemiddeld met ruim een liter per jaar. Melk levert een aanzienlijke bijdrage aan de inname van belangrijke voedingsstoffen, zegt Van Hooijdonk. “Melk is de nummer één leverancier van nutriënten als calcium, fosfor, kalium en de vitamines A, B12 en B2. En voor de dagelijkse inname van magnesium, jodium en zink staat melk op de tweede plaats.”

Veel sterker dan de melkconsumptie afnam, is de consumptie van frisdrank gestegen. Frisdrank maakt nu een groot deel uit van de 750 liter vocht die de gemiddelde mens jaarlijks inneemt. “Daardoor is een significante bron van voedingsstoffen in de categorie dranken vervangen door een frisdrank die arm is aan nutriënten”, stelt prof. Van Hooijdonk. “Frisdrank levert slechts energie en bevat geen hoogwaardige voedingsstoffen, terwijl de ecologische voetafdruk van frisdrank nu ongeveer even groot is als die van melk. De nutriëntenvoorziening van veel mensen zou aanzienlijk kunnen stijgen door terug te grijpen op melk in plaats van frisdrank”, aldus Van Hooijdonk in zijn afscheidsrede ‘Milk in the diet: a sharp discussion’.

0 reacties:

Een reactie posten