Subscribe Twitter

donderdag 14 juli 2016

Hekel aan afwassen, gek op snelle hap

Dat Duitsers blij worden van zuurkool met worst en Italianen graag pasta eten, weten de meesten van ons wel. Maar dat Engelsen het meest experimenteren in de keuken en Fransen het langst over een maaltijd doen, is minder bekend. Het zijn opvallende resultaten uit een onderzoek onder 12.000 consumenten uit 6 Europese landen, waaronder meer dan 2000 Nederlanders.

Het onderzoek vond dit voorjaar plaats in opdracht van Knorr, dat vooral wilde weten hoeveel waarde Europeanen inmiddels hechten aan duurzaam verbouwd voedsel. Knorr heeft enkele jaren geleden wereldwijd besloten dat in 2020 Ɣlle groenten, kruiden en specerijen in z'n producten duurzaam moeten worden geproduceerd. Van de grond waarin alles groeit tot en met het eindproduct.

Zo'n 65 procent van alle ondervraagden denkt nu dat duurzaam verbouwde groenten, kruiden en specerijen lekkerder smaken en bijna iedereen (98 procent) vindt net als Knorr dat we onze landbouwgrond zorgvuldig en met het oog op toekomstige generaties moeten gebruiken.

Maar hoe we tegen al die duurzaamheidslabels op gerechten aankijken, verschilt sterk per land. Zo zijn de Nederlanders daarin erg argwanend: slechts 16 procent gelooft dat voedsel met de aanduiding 'duurzaam' ook echt duurzaam geproduceerd is. Ook de Duitsers (17 procent) zijn sceptisch. Met een percentage van 36 procent zijn Spanjaarden op dat gebied een stuk positiever.

Uit het onderzoek kwamen ook opvallende feiten over de eetgewoonten van de Europeanen naar boven. Nederlanders kiezen bijvoorbeeld bij het koken het vaakst voor de gemakkelijke weg, vooral als men geen tijd wil verliezen voor andere activiteiten. Maar liefst 23% warmt dan wat op of kookt met - deels - voorbereide gerechten. Een schril contrast met de Polen en de Spanjaarden: daarvan kiest slechts 5% voor de makkelijke weg. De snelste eters van Europa zijn de Britten: 76% doet nooit meer dan 30 minuten over de avondmaaltijd, inclusief koken. En wie straks op vakantie gaat naar Spanje of Frankrijk, zal merken dat men daar aanzienlijk langer geniet van de warme maaltijd. Fransen en Spanjaarden trekken dagelijks ruim 30 minuten uit voor het klaarmaken van het diner en brengen aansluitend ook nog eens minstens 30 minuten door aan tafel.

0 reacties:

Een reactie posten