Subscribe Twitter

woensdag 23 maart 2016

De boon is booming

Nederland is in de ban van de boon. De afgelopen maanden kon de peulvrucht rekenen op een flinke groei; niet alleen in media-aandacht, maar ook in consumptie. Vorig jaar groeide de categorie peulvruchten al met 10 procent en sinds de start van het Jaar van de Boon in januari zelfs met 13 procent. 

Vooral de 'nieuwe' boonsoorten groeien het hardst. De snelste stijgers zijn de bonenmixen, borlotti bonen, zwarte bonen en kikkererwten. De herontdekking van de boon komt in een tijd waarin de consument steeds meer stilstaat bij een gezonde leefstijl, waarin een lekker en gevarieerd voedselpatroon met meer plantaardig eten en minder vlees populair is. Eerder al adviseerde de Gezondheidsraad in de Richtlijnen Goede Voeding om wekelijks peulvruchten te eten. Volgende week volgt de praktische doorvertaling van de richtlijnen in de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

2016 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Boon. In maar liefst 32 landen zetten Nationale Bonencomit├ęs de boon als lekker en gezond voedingsmiddel op de kaart. En met succes. In Nederland eten we tot nu toe slechts mondjesmaat peulvruchten, gemiddeld 1 gram per persoon per dag (bron: Voedingscentrum). Het tij lijkt echter te keren voor de boon. Specials in tijdschriften, recepten op populaire foodblogs, achtergrondartikelen in kranten en items in TV-programma's: bonen staan in de spotlights. En daarvan profiteert de boon: de consument vindt zijn weg meer en meer naar het bonenschap in de supermarkt.

Nederland kent een bonenconsumptie die de laatste jaren vrij stabiel is. Bruine bonen staan met stip op 1 als het gaat om de meest gegeten bonen in ons land, gevolgd door witte bonen in tomatensaus. Toch zijn de bijzondere, nieuwere soorten bezig met een opmars in de Hollandse keuken. Kidneybonen en kikkererwten maken een stevige groei door en nemen inmiddels plaats 3 en 4 in. Ook linzen stijgen in populariteit.

Top 5 snelle stijgers:
1. Bonenmixen
2. Borlotti bonen
3. Zwarte bonen
4. Kikkererwten
5. Limabonen
Bron: IRI (cijfers jan 2016)

Top 5 meest gegeten bonen in NL:
1. Bruine bonen
2. Witte bonen in tomatensaus
3. Kidneybonen
4. Kikkererwten
5. Witte bonen
Bron: IRI (cijfers januari 2016)

0 reacties:

Een reactie posten