Subscribe Twitter

woensdag 6 januari 2016

Jaar van de boon

Het Internationale Jaar van de Boon, onlangs afgekondigd door de Verenigde Naties, is vandaag officieel van start gegaan. In maar liefst 32 landen vinden daarom evenementen rond de boon plaats. Dit om aandacht te vragen voor de wereldwijde en landelijke campagne om de boon als gezond en lekker voedingsmiddel op de kaart te zetten. In tegenstelling tot het doorsnee imago wat de peulvrucht vandaag de dag nog heeft, zijn bonen namelijk een van de gezondste en meest bijzondere producten van Moeder natuur.

In Amsterdam werd vanochtend het Jaar van de Boon in typisch Hollandse sferen ingeluid op de schaatsbaan op het Museumplein. Met oud-schaatskampioen Erben Wennemars die een schaatsclinic verzorgde op de ICE Amsterdam IJsbaan en TV-kok Mathijs Vrieze die de 'koek en zopie' verzorgde in de vorm van smakelijke bonengerechtjes.

In Nederland eten we maar mondjesmaat bonen, significant minder dan in andere Europese landen. De helft van onze bevolking eet zelfs nauwelijks of geen peulvruchten. De Gezondheidsraad trok onlangs aan de bel en adviseerde in de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding om wekelijks peulvruchten te eten. Nederlanders blijken niet alleen weinig bekend met de goede eigenschappen van bonen maar ook met de toepassingsmogelijkheden ervan in de dagelijkse keuken.

Hierin wil de Blije Boon - een initiatief van de Bruine Bonen Bende, bonenfabrikanten, gezondheidsinfluentials en retail - door middel van een intensieve en inspirerende campagne verandering brengen. Gedurende 2016 zullen overal in het land activiteiten plaatsvinden waarbij informatie over én inspiratie voor de dagelijkse maaltijd met bonen centraal staan. Zo rijdt een Blije Boon foodtruck door Nederland om lekkere bonengerechtjes te laten proeven, komen bonen op de kaart bij diverse restaurants en catering, worden proeverijen georganiseerd op de winkelvloer en worden recepten aangeboden op populaire foodblogs.

0 reacties:

Een reactie posten