Subscribe Twitter

woensdag 16 december 2015

Jongeren kleden zich steeds braver

Jongeren kleden zich steeds braver en worden materialistischer terwijl ouderen zich juist pittiger gaan kleden en bewuster leven. Dit blijkt uit het Styles & Stories onderzoek dat onderzoeksbureau GfK, in samenwerking met retail expert Max Dekker, onder 5000 vrouwen heeft uitgevoerd. Waar de afgelopen decennia er nog duidelijke stijl tegenstellingen tussen klassieke ouderen en provocerende jongeren zichtbaar waren, worden die verschillen steeds kleiner. In de leeftijdsgroep van 25-50 is er een leeftijdsloos kleedgedrag ontstaan, waarbij de bovengrens steeds verder stijgt. Heb je eenmaal je eigen stijl gevonden, dan houd je die, hoofdzakelijk geconcentreerd in de stijlfamilies Trendy, Easy en Feminine.

Tegelijkertijd is er een interessante dynamiek gaande waarbij jongeren opeens keurige witte blouses gaan dragen en ouderen juist op zoek gaan naar een stoere denim.

In de vergrijzende damesmode markt zijn 50-plussers inmiddels voor meer dan 50% van de totale bestedingen verantwoordelijk. Bij de 50 plussers zijn in hun kleedgedrag momenteel 3 groepen te herkennen, waarbinnen de stijlvoorkeur duidelijk aan het verschuiven is.

50-65 jaar: deze refereren naar de stijlen die dertigers en veertigers zoeken
alleen meer verhullend;
65-75 jaar: zij gaan weg van geklede traditionele stijlen naar meer actuele en minder formele stijlen;
75+ jaar: zij kleden zich nog wel hoofdzakelijk traditioneel maar steeds meer casual.0 reacties:

Een reactie posten