Subscribe Twitter

woensdag 28 oktober 2015

's Werelds eerste lichttherapie bril

Het begin van herfst en winter is voor miljoenen mensen een moeilijke periode. De verandering van seizoen brengt vaak een verandering in hun lichamelijke en geestelijke gezondheid met zich mee, vanwege het kleinere aantal uren zonlicht.

De Belgische onderneming Lucimed biedt een nieuwe, draagbare oplossing voor hen die aan seizoengebonden aandoeningen lijden: de Luminette, naar eigen zeggen de eerste lichttherapie bril.

Het betreft een draagbaar lichttherapietoestel dat een bewezen oplossing biedt voor winter depressie, ofwel seizoengebonden gemoedsaandoeningen, slaapstoornissen en problemen met het circadiaanse ritme (jetlag en nachtdienst).

De Luminette wordt, in tegenstelling tot traditionele lichttherapietoestellen, waarbij de gebruiker voor de lichtbron stilstaat, gedragen als een bril net boven de ogen. De bril kan in huis of op het werk gedragen worden. Twintig minuten per dag is genoeg om problemen tijdens de maanden van beperkt zonlicht te vermijden.

 Er is ook een Luminette-app, die herfaseringsprogramma's voor de biologische klok voortbrengt op basis van algoritmes ontwikkeld door chronotherapeut Roland Pec. Deze programma's omvatten alle bekende chronobiologische instrumenten: blootstelling aan licht, vermijden van licht, innemen van melatonine, slaap, enz.

Het blauw-verrijkte licht 1.500-lux is afkomstig van LEDs. Het gaat via de diffractielens naar binnen en stimuleert het netvlies, zonder het gezichtsvermogen aan te tasten. Het licht schijnt neerwaarts in de ogen, net als in het geval van zonlicht.

0 reacties:

Een reactie posten