Mensen die veel groente en fruit eten hebben een kleinere kans op mondholtekanker. Nieuw Nederlands onderzoek, gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, levert meer wetenschappelijk bewijs hiervoor. Een belangrijke bevinding, benadrukt het kankerpreventiefonds, omdat in 10 jaar tijd het aantal nieuwe gevallen van mondholtekanker bij vrouwen met ruim 45 procent is gestegen.
Mondholtekanker is met ruim 1.000 nieuwe gevallen per jaar de meest voorkomende vorm van hoofd-halskanker in Nederland. Alhoewel mondholtekanker vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen, neemt het aantal nieuwe gevallen per jaar bij vrouwen sterker toe. In 10 jaar tijd is het aantal nieuwe gevallen van mondholtekanker bij vrouwen gestegen met ruim 45 procent. Bij mannen steeg het aantal gevallen met 16 procent.
Het Nederlandse onderzoek, een samenwerking tussen Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+ en TNO Leiden onder leiding van Dr. Leo Schouten, bevestigt dat mensen die veel groente en fruit eten een kleinere kans hebben op verschillende vormen van hoofd-halskanker. Dit verband is het sterkst bij mondholtekanker.
De onderzoekers hebben niet alleen onderzocht wat het verband is tussen groente en fruit en de verschillende vormen van hoofd-halskanker, maar ook de rol van bepaalde voedingsstoffen. Uit het onderzoek blijkt dat een hogere inname van vitamine C uit voeding gepaard gaat met een kleinere kans op mondholtekanker en andere vormen van hoofd-halskanker. Er zijn ook aanwijzingen dat vitamine E een verband zou hebben met deze vormen van kanker. Het betreft vitamines uit voeding, niet uit supplementen.
Het is zorgwekkend dat volgens de meest recente Voedselconsumptiepeiling maar 6 procent van de mannen en 10 procent van de vrouwen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit eet. Slechts 5 procent van alle mannen en vrouwen eet voldoende groente.
Mondholtekanker is met ruim 1.000 nieuwe gevallen per jaar de meest voorkomende vorm van hoofd-halskanker in Nederland. Alhoewel mondholtekanker vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen, neemt het aantal nieuwe gevallen per jaar bij vrouwen sterker toe. In 10 jaar tijd is het aantal nieuwe gevallen van mondholtekanker bij vrouwen gestegen met ruim 45 procent. Bij mannen steeg het aantal gevallen met 16 procent.
Het Nederlandse onderzoek, een samenwerking tussen Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+ en TNO Leiden onder leiding van Dr. Leo Schouten, bevestigt dat mensen die veel groente en fruit eten een kleinere kans hebben op verschillende vormen van hoofd-halskanker. Dit verband is het sterkst bij mondholtekanker.
De onderzoekers hebben niet alleen onderzocht wat het verband is tussen groente en fruit en de verschillende vormen van hoofd-halskanker, maar ook de rol van bepaalde voedingsstoffen. Uit het onderzoek blijkt dat een hogere inname van vitamine C uit voeding gepaard gaat met een kleinere kans op mondholtekanker en andere vormen van hoofd-halskanker. Er zijn ook aanwijzingen dat vitamine E een verband zou hebben met deze vormen van kanker. Het betreft vitamines uit voeding, niet uit supplementen.
Het is zorgwekkend dat volgens de meest recente Voedselconsumptiepeiling maar 6 procent van de mannen en 10 procent van de vrouwen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit eet. Slechts 5 procent van alle mannen en vrouwen eet voldoende groente.

0 reacties:
Een reactie posten