Subscribe Twitter

woensdag 8 april 2015

Milieuvriendelijke stomerij dichterbij

Op 8 april stapt Stomerij.nl als eerste grote speler in de markt over op een volledig biologisch afbreekbaar reinigings­middel. Een belangrijke mijlpaal binnen de branche, die de naam heeft milieu­belastend te zijn. Stomerij.nl heeft meer dan 1.500 depots verspreid over Nederland en werkt voor supermarktketens, overheidsinstellingen en andere organisaties. 

 "Wij nemen onze verantwoordelijkheid om de milieuvriendelijke stomerij dichterbij te brengen", stelt Roel Stad, voorzitter van Stomerij.nl. "De meeste stomerijen gebruiken PER (perchloorethyleen) of KWL (vloeibare koolwaterstof) voor het chemisch reinigen. PER is heel schadelijk voor het milieu en KWL al iets minder. Tot voor kort waren er helaas nog geen milieuvriendelijke middelen die minstens zo goed reinigen. Dat is nu anders. In een recent onderzoek uitgevoerd door CTTN, het onafhankelijk instituut voor Textielonderzoek, scoort het milieuvriendelijke middel dat wij gebruiken op het gebied van reinigingskracht even goed als PER en zelfs beter dan KWL."

PER is een gechloreerde koolwaterstof die vanwege de chloorverbinding schadelijk voor het milieu is. Doordat PER zwaarder dan water is, kan de stof door morsen en lekkages via de bodem en het grondwater in het milieu terechtkomen. Momenteel zijn er honderden locaties waar de bodem gesaneerd wordt om verdere vervuiling tegen te gaan. In verschillende landen is het gebruik van PER reeds verboden. Niet verwonderlijk dus dat de wereld van textielreiniging al lange tijd op zoek is naar een beter alternatief.

0 reacties:

Een reactie posten