Subscribe Twitter

woensdag 7 januari 2015

Zoetje in de koffie dikmakend?

Kunstmatige zoetstoffen als zoetjes zijn helemaal niet goed voor de lijn. Volgens het tijdschrift ORTHOmagazine veroorzaken de kunstmatige zoetstoffen veranderingen in de darmflora. Het gevolg: glucose-intolerantie en overgewicht.

Kunstmatige zoetstoffen als sacharine en aspartaam zijn erg populair. Per hoofd van de bevolking drinken we bijvoorbeeld jaarlijks dertig liter light-frisdrank. Dan heb je nog de zoetjes die in de koffie en thee gaan en de vele andere voedingsmiddelen die kunstmatig gezoet worden, van jam tot chips. Dat alles met het doel niet aan te komen of zelfs af te vallen. Bij dat doel worden door ORTHOmagazine grote vraagtekens geplaatst.

Het tijdschrift ORTHOmagazine haalt internationale studies aan die laten zien dat kunstmatige zoetstoffen een averechts effect hebben en juist de glucose-intolerantie bevorderen. Bij glucose-intolerantie is er sprake van een verstoorde glucosehuishouding, het lichaam reageert minder goed op insuline. Vaak is het een voorbode van diabetes type2. Overgewicht en glucose-intolerantie zijn twee handen op één buik. Uit onderzoek blijkt nu dat de samenstelling van de darmflora hierbij een cruciale rol speelt.

Onderzoekers zijn al langer op zoek naar bewijs voor de zoetjes-paradox van de wereldwijde epidemie van overgewicht en obesitas. Ondanks het massale gebruik van kunstmatige zoetstoffen, die geen of nauwelijks calorieën bevatten, is er geen sprake van het afnemen van gewicht.


0 reacties:

Een reactie posten