Subscribe Twitter

vrijdag 30 januari 2015

Neem de tijd voor nieuwe keuken

Vrijblijvend uw handtekening gezet op een offerte voor een keuken omdat de fikse korting alleen die dag geldig was? Daarna geconfronteerd met hoge annuleringskosten omdat u er toch vanaf zag? Stuurde de verkoper u bij een garantiekwestie met uw keuken van het kastje naar de muur? Over het onderwerp keukens ontving ConsuWijzer in 2014 aanzienlijk meer meldingen dan in 2013.

In 2014 ontving ConsuWijzer.nl, het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in totaal 64.000 meldingen van consumenten. Op basis van de meldingen heeft de toezichthouder, naast het ‘normale’ toezicht, ook een aantal korte, snelle acties uitgevoerd om acute problemen op te lossen.

Consumenten die een keuken kopen in een winkel melden dat zij zich soms onder druk gezet voelen om ‘ja’ te zeggen. De verkoper heeft immers de hele keuken uitgetekend en een mooie korting aangeboden die alleen geldt als je meteen beslist. Maar consumenten weten soms niet dat als je in een winkel een offerte tekent, dit betekent dat je het aanbod accepteert. Je sluit daarmee een overeenkomst waarvoor geen bedenktijd geldt. Als je er later toch nog vanaf wilt, worden consumenten vaak geconfronteerd met hoge annuleringskosten, tot wel 30% van het aankoopbedrag. Omdat het bij een keuken gaat om een groot bedrag en het een aankoop betreft die je niet regelmatig doet, is het belangrijk om niet te snel te beslissen.

Uit de meldingen blijkt dat consumenten ook op beurzen actief benaderd worden door keukenverkopers. Als je op een beurs je handtekening zet onder een overeenkomst heb je sinds de invoering van de nieuwe consumentenregels een bedenktijd van 14 dagen. Je kunt bij aankopen buiten de winkelruimte binnen de bedenktermijn je aankoop kosteloos annuleren zonder opgave van redenen.

Wie zich oriƫnteert op de aankoop van een keuken moet zich ervan bewust zijn dat verkopers consumenten proberen te verleiden tot het zetten van hun handtekening. Daar is natuurlijk niets mis mee zolang je maar weet wat je doet. Want een handtekening zetten is niet vrijblijvend. Over de prijs van een keuken kun je vaak onderhandelen. ConsuWijzer adviseert daarom de tijd te nemen voor het kopen van een keuken. Op ConsuWijzer.nl staan meer tips over waar je op moet letten als je een keuken gaat kopen.

0 reacties:

Een reactie posten