Subscribe Twitter

woensdag 24 december 2014

Water heeft een prijs

Een emmer kraanwater kost 1 cent. Ruim 30 procent daarvan bestaat uit belastingen. Zuinig omspringen met douche en toilet zorgt voor besparingen. Geen medicijnen en vet door de afvoer spoelen, helpt ook.

De Ieren gaan de straat op. Op 1 januari 2015 is het daar gedaan met gratis kraanwater. Net als elders in Europa moeten huishoudens in Ierland dan betalen voor hun waterverbruik. De Ierse watervoorziening is dringend toe aan modernisering, stelt de regering. Mensen worden soms ziek van het kraanwater, en in sommige gebieden lekt 40 procent van het water weg.
.
In Nederland zijn we gewend om te betalen voor leidingwater. “Water is goedkoop in Nederland”, zegt Marco Zoon van Vewin, de koepel van drinkwaterbedrijven. Voor gemiddeld 1,50 euro stroomt er 1.000 liter water uit de kraan. Dat zijn zo’n 5.000 glazen. Per jaar is een gemiddeld gezin tussen de 200 en 240 euro kwijt. “De meeste mensen weten niet wat ze eraan kwijt zijn. We blijven werken aan de bewustwording dat het drinkwater hier goed, gezond, goedkoop en gegarandeerd is.” Al in het midden van de jaren 70 voerde Vewin campagne onder de noemer Wees Wijs met Water.

0 reacties:

Een reactie posten