Subscribe Twitter

dinsdag 15 april 2014

Onderzoek doorbreken eetgewoontes

Kan computertraining helpen om ongezonde eetgewoontes te doorbreken? Die vraag proberen UvA-psychologen te beantwoorden in een nieuw onderzoek dat deze week van start is gegaan.
Uit eerder onderzoek bleek dat mensen die graag minder willen eten, juist automatisch de neiging hebben om eten ‘op te zoeken’. Bovendien blijken zij bij het zien van lekker eten spontaan te denken aan het genot en plezier van eten. Bij een groeiende groep mensen liggen daardoor overconsumptie en overgewicht op de loer. UvA-wetenschappers willen nu graag onderzoeken of de automatische aantrekkingskracht naar lekker maar ongezond eten kan worden verminderd door middel van een speciale computertraining.
De achterliggende idee van het onderzoek is gebaseerd op eerdere studies met alcoholverslaafden. Een team van onderzoekers, waaronder UvA-hoogleraar Ontwikkelingspsychopathologie Reinout Wiers, ontdekte dat een systematische training op de computer succes had: alcoholverslaafden bleken na de training makkelijker van alcohol te kunnen afblijven, een effect dat zelfs een jaar later nog aanhield. De training, een vorm van Cognitieve Bias Modificatie (CBM), is gericht op de automatische actietendens en vermindert de ‘ingesleten gewoonte’ om naar de fles (of lekker eten) te grijpen. Door de training kan het ongewenste gedrag meer onder controle worden gebracht.

1 reacties:

Cor Van Der Mey zei

Eetgewoontes zijn vooral familiair bepaald, dwz wat de ouders eten, eten de kinderen automatisch ook. Hebben je ouders slechte eetgewoontes, dan is de kans heel groot dat jij die - zonder het zelf te weten - ook hebt.

Een reactie posten