Subscribe Twitter

vrijdag 7 februari 2014

Kapsalon brengt klassiek scheren

Studio Looks in het Zeeuwse Goes blaast vanaf 7 februari een oude ambachtelijke traditie nieuw leven in: het klassiek scheren voor mannen. De salon speelt hiermee in op een groeiende trend in Nederland. Studio Looks biedt mannen niet alleen een traditionele scheerbeurt met een open mes aan, het leert hun ook hoe ze zichzelf op de klassieke manier kunnen scheren.
De salon heeft een ouderwetse barbiershoek ingericht en enkele medewerksters een speciale scheeropleiding bij het Barber College laten volgen. Loco-burgemeester Jo-Annes de Bat uit Goes komt de scheerhoek vrijdag 7 februari om 20.00 uur officieel openen. Hij zal zich daarna op klassieke wijze laten scheren. Publiek is bij de opening van harte welkom.
Tot in de jaren vijftig was het voor mannen heel gebruikelijk om zich door een kapper te laten scheren. Door het gebruik van moderne scheepapparaten en mesjes is oude scheerkennis verloren gegaan en weten hele generaties mannen niet meer hoe ze zich met een open mes moeten scheren. Ook nemen mannen er nauwelijks nog de tijd voor en zien ze scheren als een noodzakelijk kwaad. De salon wil hun niet alleen een nostalgisch gevoel of een moment van ontspanning geven, klassiek scheren is ook beter voor de huid. ,,Door te scheren met een open mes en het gebruik van de juiste scheerartikelen, crèmes en scheerzeep krijgen mannen een gladdere en schonere huid en dus minder irritaties," zegt Susanne den Adel van Studio Looks.
Ze begon haar carrière bij een kleine kapsalon op het platteland, waar het klassiek scheren nog heel gewoon was. ,,Toen ik in Goes mijn eigen salon opzette, is dat wat naar de achtergrond geraakt, maar je ziet dat het overal in het land weer aan het opkomen is. Mannen worden veeleisender. De markt van schoonheidsbehandelingen is vooral op dames gericht en voor mannen vaak nog een stap te ver. Klassiek scheren legt een brug voor de moderne man naar de schoonheidsalon annex huidverzorging, want de huid die dagelijks geschoren wordt heeft heel wat te verduren," aldus Den Adel.
De scheerhoek is op authentieke wijze ingericht met een 'barberspole' en oude foto's van raceauto's en mannen met snorren. Klanten krijgen een witte schort voor, worden ingezeept en messcherp geschoren met een open scheermes, ook wel 'straight razor' genoemd. De salon slijpt die messen zelf. Den Adel: ,,Traditioneel scheren is echt een vak. Een ambachtelijk, mooi vak dat we in ere willen herstellen."

0 reacties:

Een reactie posten