Subscribe Twitter

dinsdag 5 maart 2013

Een maand veganistisch

De eerste editie van de VeganChallenge was volgens de organisatoren een schot in de roos: ruim 1700 deelnemers meldden zich aan om de hele maand februari veganistisch te leven: geen vlees, geen vis, zuivel of andere dierlijke producten. Dertig dagen lang kregen zij dagelijks recepten en tips toegestuurd en werden er door het hele land bijeenkomsten, etentjes en proeverijen opgezet. En veganistisch eten blijft populair: er hebben zich al weer 125 nieuwe deelnemers ingeschreven voor de tweede editie in juni.
De uitdaging moest vooral leuk, lekker en haalbaar zijn. Daarom kregen de challengers dagelijks tips en elke week een boodschappenlijst toegestuurd - alle ingrediënten gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Eén van hen was Paula IJzerman (36) uit IJmuiden. Zij besloot deel te nemen aan de VeganChallenge naar aanleiding van een berichtje op Facebook. "Ik vond het leuk om te ontdekken wat er mogelijk is op veganistisch gebied," vertelt Paula. "Het grappige was dat mijn vrienden en collega's in eerste instantie een beetje sceptisch waren, maar inmiddels zelf met veganistische recepten aankomen."
Wat voor mensen zijn dat toch, die 1700 Nederlanders en Vlamingen die een maand lang hun dieet om willen gooien? Om te beginnen zijn het vooral vrouwen: 89 procent, zo wijzen de Veganchallenge statistieken uit. Uiteindelijk was de sekse-ongelijkheid misschien wat kleiner, en het aantal deelnemers groter, want menig vrouw nam vriend, man of kind op sleeptouw. Zoals Wynanda uit Groningen: "Ik vond het een fijne gedachte om nog minder verantwoordelijk te zijn voor de industrie waarin dieren worden misbruikt als mensenmaaltijd. Gelukkig vond mijn vriend, die thuis achter het fornuis staat, het geen probleem. Hij deed vrolijk mee met de uitdaging." Gonneke Brons uit Amsterdam nam deel samen met haar twee zoontjes van 8 en 9: "Ik raak er steeds meer van overtuigd dat zuivel helemaal niet goed is voor ons en eigenlijk ook helemaal niet nodig is. Daarnaast vind ik de wantoestanden in de eierindustrie verschrikkelijk. Dat er miljoenen haantjes levend versnipperd worden is iets dat mijn kinderen en ik moeilijk kunnen verteren."
Los van de wens iets positiefs te doen voor het milieu of verontwaardiging over het leed in de dierindustrie, was de VeganChallenge voor velen ook gewoon een manier om spannende nieuwe gerechten te proeven. Santina (30) uit Arnhem had nog nooit eerder falafel gegeten. "Ik ben zo blij met alle nieuwe producten die ik via de VeganChallenge leerde kennen. Ik bakte eerder altijd taarten met eieren en boter, maar die mislukten vaak. De taartrecepten op de VeganChallenge website waren stuk voor stuk een succes. Een leuke bijkomstigheid is dat ik iets ben afgevallen en lekkerder in mijn vel zit". Dat bevestigt ook Francis Peters uit Arnhem: "Toen laatst een paar familieleden op bezoek kwamen heb ik allerlei hapjes laten proeven. Er waren vegan kipstukjes, braadworst, balletjes en nuggets. Het verschil was amper te proeven. Ik kreeg zelfs de vraag 'Is dit écht geen kip?'. Ik merk dat er tegenwoordig anders gekeken wordt naar veganistisch eten. Het is niet alleen gezond en duurzaam, maar ook erg lekker. En je hoeft helemaal niet zoveel te missen als veel mensen denken."
Het eetgedrag van de deelnemers vóór de challenge was erg verschillend. Niet geheel verrassend was een groot aantal deelnemers (43%) al vegetariër: voor hen was het een relatief kleine stap om volledig dierloos te gaan. Toch was een bijna even grote groep (41%) nog omnivoor toen ze deze maand aan hun 'cold turkey' vegan avontuur begonnen. "Het leek me in eerste instantie lastig om vleesbeleg op brood te laten staan." vertelt deelneemster Caroline Zijderveld. "Maar dat bleek heel makkelijk. Moeilijker was het om de spekjes in stamppot niet te eten. Daaraan heb ik in het begin soms toegegeven. Gelukkig bestaan ook daar lekkere alternatieven voor. Door de VeganChallenge heb ik twee vegan kookboeken gekocht. Ook volg ik verschillende blogs en kijk ik kookfilmpjes op internet. Sinds ik veganistisch eet, heb ik ontzettend veel zin om allemaal lekkere dingen uit te proberen, zoals zelfgemaakte chocolademousse met zijdetofu. Heerlijk!"

0 reacties:

Een reactie posten