Pages

Subscribe Twitter

maandag 11 februari 2013

Nederlanders eten jonge dieren

Zestien procent (omgerekend ca 2,5 miljoen) van de Nederlanders eet liever geen vlees van jonge, onvolwassen dieren. Toch krijgt de overgrote meerderheid van deze mensen onbewust jonge dieren binnen (82 procent). Zij eten namelijk kip en varkensvlees maar weten niet dat dit vlees van veel jongere dieren afkomstig is dan bijvoorbeeld lamsvlees. Dit blijkt uit representatief onderzoek onder Nederlanders van 13 jaar en ouder, uitgevoerd door Intomart GfK, in opdracht van Wakker Dier. De relatieve slachtleeftijd van plofkippen is in werkelijkheid het laagst, gevolgd door varkens, blijkt uit gegevens van Wakker Dier. Lamsvlees is zelfs één van de oudere vleessoorten in het schap. Omgerekend in mensenleeftijd worden kippen, varkens en lammeren respectievelijk op een leeftijd van 5, 13 en 24 jaar geslacht. Kip in de supermarkt komt dus feitelijk van een kleuterdier. Kippen en varkens bereiken tegenwoordig door fokkerij en voerregime op veel jongere leeftijd een hoog gewicht dan vroeger. Dit heeft veel dierenleed tot gevolg. 57% van de plofkuikens is kreupel door overgewicht, blijkt uit onderzoek van de WUR. Meer dan de helft van de varkens heeft gewrichtsafwijkingen, vaak lijdend tot pijn. En het houdt hierbij niet op. De varkenssector kondigde onlangs aan dat zij bezig zijn een plofvarken te ontwikkelen. In 2022 wil men een varken hebben dat 1kg per dag groeit, en daardoor 23 dagen eerder naar het slachthuis kan, omgerekend op de leeftijd van 11 jaar.

0 reacties:

Een reactie posten