Pages

Subscribe Twitter

maandag 28 januari 2013

Loodgieters verwachten waterschade

Installateursvereniging UNETO-VNI verwacht dat de aangekondigde dooi tot veel waterschade zal leiden. Als kapotgevroren leidingen ontdooien, gaat het water weer stromen en loopt het water door scheuren in de leiding weg. Om schade te voorkomen, kunnen volgens de brancheorganisatie de bewoners zelf maatregelen nemen, bijvoorbeeld door nu al goed te kijken of zij scheurtjes in leidingen aantreffen en tijdig deskundige hulp in te roepen.
De afgelopen dagen kwamen er bij loodgieters al veel meldingen binnen van bevroren leidingen en watermeters. De bij UNETO-VNI aangesloten leden werken op volle sterkte om de problemen te verhelpen. De installateurs verwachten bij het intreden van de dooi echter een nieuwe hausse aan meldingen.
UNETO-VNI wijst erop dat bewoners zelf veel kunnen doen om problemen door kapotgevroren leidingen te voorkomen. Zo raadt de brancheorganisatie aan om nu al leidingen te controleren op bijvoorbeeld scheuren. Als die worden aangetroffen, is het raadzaam om meteen de watertoevoer af te sluiten en een loodgieter in te schakelen. Controle is vooral belangrijk bij kranen die minder vaak worden gebruikt, zoals de buitenkraan en kranen in bijkeukens, garages, schuurtjes of in kamers die liggen op de koude oostkant van de woning. Ook in leegstaande woningen en vakantiehuizen is de kans op bevroren leidingen groot.
Bewoners kunnen ook de bevroren leidingen zelf ontdooien om te zien of die kapotgevroren is. Dit kan door met een föhn de leiding te verwarmen. Op het moment dat er weer water door de leiding stroomt, wordt duidelijk of er sprake is van een lekkage en kan deskundige hulp worden ingeschakeld.

0 reacties:

Een reactie posten