Volgens onderzoek van TNS Nipo, uitgevoerd in opdracht van drinkwaterbedrijf
Vitens, weet 92 procent van de Nederlanders niet hoe kostbaar en verspillend
douchen is. De grootste drinkwaterleverancier van Nederland zegt dat zo'n 30
procent van alle energie in huishoudens wordt gebruikt om water op te warmen,
vooral voor de dagelijkse douche. Warm water dat bijna direct in het riool
verdwijnt. In tien jaar tijd zou een gemiddeld huishouden tot 3000 euro kunnen
besparen door efficiƫnt hergebruik van warm water.
Zulk hergebruik zit er
voorlopig niet in. Met een warmtekoppelingsysteem kan het, maar voor
particulieren is de aanschaf daarvan nog te duur. Een veel goedkopere oplossing
is echter de installatie van een waterontharder. De besparing die zacht water
realiseert is weliswaar minder spectaculair, maar de investering is sneller
terugverdiend en de bijkomende voordelen zijn groot.
Een goede waterontharder kost rond de 2000 euro. Hij voorkomt
kalkaanslag in het hele waterleidingsysteem van een huishouden. Dus ook in de
boiler, de cv-ketel, de geiser, de vaatwasmachine, de wasmachine, het
koffie-apparaat en de waterkoker. Al die apparaten hebben verwarmingselementen
waarop zich bij (tamelijk) hard water kalk afzet. Die kalklaag kan de
effectiviteit van het element tot wel 90 procent reduceren. Bovendien gaan zulke
elementen minder lang mee. Apparaten met zacht water, en dus schone elementen,
zo blijkt uit Amerikaans onderzoek, besparen aanzienlijk energie en blijven veel
langer probleemloos werken
Een goed wateronthardingssysteem brengt meer voordelen dan
energiebesparing met zich mee. Ontkalken van sanitair en douchewanden behoort
tot het verleden, na het wassen van de auto blijven er geen witte vlekjes
achter, en veel mensen vinden zacht water lekkerder smaken. Sommigen ontdekken
dat hun eczeem of psoriasis veel rustiger wordt of zelfs verdwijnt.
Het
enige echt bewezen effectieve systeem voor waterontharding is de zogenaamde
ionenwisselaar. Cilinders van harsbolletjes trekken de calcium- en
magnesiumdeeltjes uit het leidingwater en maken het hiermee 'zacht'. In de
industriƫle procestechniek en in de horeca worden zulke systemen op ruime schaal
toegepast. Sinds enkele tientallen jaren zijn ze in Nederland ook voor de
consument beschikbaar.
vrijdag 11 november 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
0 reacties:
Een reactie posten