Subscribe Twitter

dinsdag 14 juni 2011

Koud geperste hondenbrokken blijken toch niet zo koud te zijn

Verschillende producenten van hondenbrokken geven aan dat door koud persen de voedingsstoffen in de brokken beter behouden worden, maar niets is minder waar. 'Onterecht denkt men dat koud persen plaats vindt bij een lagere temperatuur dan persen met stoom. Door de drukopbouw en wrijving in de matrijs (vormplaat) loopt ook de temperatuur bij het koud persen op, waardoor de uiteindelijke temperatuur van de brok een gelijkwaardige (en soms zelfs hogere) temperatuurbehandeling krijgt als persen met stoom,' aldus Wil Mulders, directeur van Prins Petfoods, producent van hoogwaardige honden -en kattenvoeding.
In de branche van hondenvoeding wordt een onderscheid gemaakt tussen twee type brokken, namelijk geperste brokken en geëxtrudeerde (krokante) brokken. Een geperste brok wordt altijd bereid op een temperatuur onder de 90 graden Celsius, dit in tegenstelling tot een geëxtrudeerde brok welke boven de 100 graden Celsius wordt bereid. De geperste brok valt in de maag uiteen en de voedingsstoffen kunnen snel door het dier worden opgenomen.
Tijdens het persen van een brok wordt er tijdens de productie stoom aan het product toegevoegd voor een betere menging van de ingrediënten. Dit mengsel wordt gekneed en door de matrijs gedrukt, waardoor er een brokje ontstaat. Een koudgeperste brok wordt geperst zonder dat er stoom wordt toegevoegd aan het productieproces. In de plaats van stoom wordt er alleen water toegevoegd, om een goede menging te verkrijgen. Doordat er geen stoom aan het productieproces wordt toegevoegd ontstaat er meer wrijving en druk voor en in de matrijs. Het meel wordt onder grote weerstand door de matrijs geperst, waardoor er een brokje ontstaat.

0 reacties:

Een reactie posten